Srbija i Balkan

Vučić: "Rafali" znače veliku snagu i veću bezbednost za našu zemlju

Predsednik Srbije je istakao da se nada da će sva pitanja o kupovini naoružanja iz Francuske danas biti zaključena

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je u Francuskoj imao ne lake pregovore, ali da se nada da će pregovori o kupovini 12 novih "rafala" uskoro biti zaključeni.

"Danas je za našu zemlju važan dan, i, uz zahvalnost francuskim domaćinima na veličanstvenom dočeku, želim da kažem da smo počeli sa sastancima od suštinskog značaja za našu zemlju. Posle ceremonije u Palati invalidima i odavanju počasti srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, imali smo sastanak sa predstavnicima 'Daso' grupe gde smo razgovarali o 'rafalima', ali i drugim pitanjima saradnje", rekao je Vučić. 

Kako je naveo, u prethodna dva dana su tekli "ne laki pregovori".

"Možda još jedno ili dva pitanja su ostala nezaključena, ali se nadam da ćemo posle posete Senatu uspeli da se dogovorimo oko toga. To bi značilo novu snagu za našu zemlju i veću bezbednost", rekao je Vučić.

On je istakao da bi Srbija kupila "još aviona i na nekim drugim mestima" u da novac nije problem, već "što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju".

Kako je kazao, sada predstoje razgovori sa EDF-om, kompanijom za proizvodnju, trgovinu i prenos električne energije, kao i najvećim proizvođačem obnovljive energije u EU.

"Sa njima razgovaramo o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu, kako da sarađujemo u budućnosti, po pitanju hidroelektrana kao i nuklearnih, jer vi znate da je Francuska najveći proizvođač i korisnik nuklearne energije", istakao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara o tvrdnjama da namerava Makronu da "pokloni" EPS, Vučić je rekao da o tome uopšte nema reči, i da "nikakav EPS niti vodovod ne prodajemo".

"Nismo došli da prodamo ništa. Došli smo da kupimo ponešto i razgovaramo sa našim francuskim partnerima. Ja ću naravno razgovarati i o KiM, razume se", rekao je Vučić.

Srbija nije parazitska zemlja, nije lako obezbediti sebe

On je rekao da ako Srbija danas proizvodi 38 teravat-sati, da će za samo desetak godina morati da proizvodi 100.

"Mi za to nemamo kapaciteta, mogućnosti... Ta ulaganja su uvek dugoročna", rekao je Vučić, i dodao da se uvek mora čekati desetak godina da se investicije vrate.

Predsednik je rekao da Srbija nije "parazitska zemlja" već da ima ozbiljnu industriju koja nastavlja da raste.

"Ljudi moraju da razumeju još jednu stvar. Danas nije lako obezbediti sebe kada ste u okruženju zemalja koje ne moraju uvek blagonaklono da gledaju na vašu sigurnost i bezbednost, naoružavanje. (Pitanje je) kao i odakle obezbediti da to bude sigurno. Kada radite nuklearne elektrane, morate da gledate ko ima nuklearno gorivo, odakle ono može da dođe, i da nikada snabdevanje ne bude ugroženo", rekao je Vučić.

Teme večerašnjeg razgovora sa Makronom

Vučić je rekao da hoće da čuje šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.

"Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rešavamo neke odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o čemu će razgovarati večeras sa Makronom.

Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćavanja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristili i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima.

Vučić je naglasio da se to odnosi i na održavanje beogradskog metroa kada bude izgrađen, jer ćemo imati prvu liniju već 2028. godine.

"Razgovaramo sa njima da napravimo ugovor i obučimo naše ljude da uspešno radi metro, da uzmemo operatora pariskog metroa. Imamo još mnogo takvih ideja i stvari", rekao je Vučić.

On je istakao da će na razgovore sa Francuskom Elektroprivredom doći i srpski naučnici u Francuskoj za nuklearnu energiju i da će ih pozvati da se vrate i pomognu Srbiji.

Vučić je rekao da će biti potrebno svima puno struje koji hoće da razvijaju proizvodnju električnih vozila, veštačku inteligenciju i slično.

O reakcijama na Vaskršnji sabor Srbije i Srpske

Odgovarajući na zahtev novinara da komentariše reakcije iz BiH na predstojeći Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske, Vučić je podsetio da je za 12. april zakazan skup svih Bošnjaka.

"Ja sam srećan što se taj skup održava, i nemam ništa protiv toga. Neka pričaju o čemu hoće. Neka mi kažu šta još Srbija treba da izgradi za Bošnjake. Spreman sam da pomognem, čak i u organizaciji, ako hoće u Novom Pazaru da organizuju. Želimo da se svi Bošnjaci okupe, da razgovaraju, ne vidim loše ništa u tome. Naprotiv, dobro je da čuju šta država Srbija radi za Bošnjake u Srbiji", rekao je Vučić, dodavši da je "budućnost u saradnji i razumevanju jedni drugih, a ne u sukobima.

"Veliki sam skeptik po pitanju Ukrajine"

Komentarišući geopolitičku situaciju u svetu, predsednik Srbije je rekao da se nada "nekakvom dogovoru što se tiče Gaze", ali da je "veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva".

"Verujem da će se ići u dalju eskalaciju, i nadam se nafta neće rapidno da skače jer to nema nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana i Izraela, svaki udar na ruske rafinerije, povećava vam cenu nafte i to je ono što inflaciju čini iznad proseka", rekao je Vučić.

image