Srbija i Balkan

Vučić pred sastanak sa Makronom: Pobedićemo i sačuvaćemo Srbiju

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a intonirane su himne Srbije i Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Predsednik Srbije se uoči sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom obratio na Instagramu, gde je rekao da ima veliku tremu i ogromnu odgovornost.

"Divno je danas biti u Parizu i doček koji su nam priredili francuski domaćini i predsednik Makron je nešto zbog čega je ponosno biti Srbin u glavom gradu Francuske. Srećan sam što sam predstavljao našu zemlju. Pripremam se za sve sastanke koje ćemo imati ovde ali i u Senatu i Jelisejskoj palati. Imam veliku tremu i ogromnu odgovornost ali znam kada se borite za svoju zemlju da onda rezultat ne može da izostane", rekao je on.

Vučić je dodao da veruje u "velike stvari koje možemo danas da uradimo ovde u Parizu i hvala narodu što je verovao i bio uz svoje rukovodstvo i kao što rekoh, uprkos svim teškoćama, pobedićemo i sačuvaćemo Srbiju u teškim vremenima. Za ceo svet ta teška vremena tek dolaze, za nas neće biti laka, ali zajedno i ujedinjeni možemo sve".

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a intonirane su himne Srbije i Francuske.

Nakon toga Vučić je položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema.

Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, Ekspo 2027, IT sektor, veštačka inteligencija, poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.

Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal".

Takođe, on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

image