Srbija i Balkan

Vučić: Potrebno nam je jedinstvo, borba u Savetu Evrope je već počela

Predsednik Srbije je rekao da su "juče su već neki pokušali, pre odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da završe stvari u SE" sa Prištinom, ali da se to nije dogodilo "zahvaljujući intervenciji dveju zemalja"
Vučić: Potrebno nam je jedinstvo, borba u Savetu Evrope je već počela© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nam je potrebno jedinstvo jer se pred Srbijom nalaze teški dani.

"Mislim da je to (jedinstvo) veoma važno. Mi smo govorili o nekim ključnim stvarima za budućnost Srbije. Nisam siguran da, bez obzira koliko o tome govorili, svi ljudi razumeju u kakvoj poziciji se nalazi Srbija, ali i Evropa i svet. Pozicija Srbije je u nekim stvarima bolja, u nekim teža, ali nam je potrebno jedinstvo, da budemo što snažniji i čvršći", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara, zašto se njegova stranka odlučila da ide u tako široku koaliciju. 

Kako je dodao, "pred nama su ne laki dana povodom odluka vezanih za članstvo Prištine u Savetu Evrope, do Ujedinjenih Nacija, žestokih pritisaka iz regiona, Evrope i Sveta."

"Ali zemlja mora da se razvija i da ide napred, a to nije pitanje političkih sujeta i partijskih razlika, već je pitanje toga da li možemo da uradimo nešto za svoju zemlju", rekao je predsednik Srbije u Zemunu dajući svoj potpis listi Srpske napredne stranke za predstojeće izbore u Beogradu.

Kako navodi, Beograd je "važan deo naše zemlje" u kojem živi 23 odsto stanovnika Srbije, kao i njen privredni motor. Dodao je da postoje "fantastični" projekti za Beograd, od EKSPO-a, metroa, obilaznice, najvećih bolnica i domova zdravlja, novih muzeja...

Vučić je istakao da "borba" za sprečavanje ulaska Prištine u Savet Evrope već traje.

"Juče su već neki pokušali, pre odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, da završe stvari u SE. Zahvaljujući intervenciji dve zemlje, to se nije dogodilo. Hoću samo da vam kažem da ta borba već traje, i da ćemo sa tim nastaviti", rekao je Vučić.

Koalicioni partneri Srpske napredne stranke su Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, PUPS, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista, SDP- Rasima Ljajića, SMP- Nenada Popovića, Udruženje građana Porodični alarm, Zelena stranka Ivana Karića, Andrija Mladenović, sa svojom samostalnom strankom.

Izbori 2027. i 2028. godine

Predsednik Srbije je istakao da nema govora o održavanju vanrednih parlamentarnig izbora i da će naredni biti održani 2027. godine, kada i predsednički izbori, a novi beogradski 2028. godine.

"Kad Ivica, Milica i ostali preuzmu kontrolu, Ivica će malo ređe da ide na izbore, ali ovo baš da idemo svakih sedam dana na izbore dok neko ne misli da je vreme da taj dobije na izborima - nema smisla", rekao je Vučić novinarima u Zemunu.

Ponovio je da će sledeći parlamentarni izbori biti 2027. godine.
"Kada i predsednički izbori, a 2028. godine biće novi gradski i beogradski izbori i to je dobro da ti izbori budu odvojeni od predsedničkih izbora. To su važne stvari", istakao je Vučić.

Ispunićemo sve preporuke ODIHR u vezi sa biračkim spiskom

Vučić je istakao da je važno da se nastavi sve što se radi zajedno sa ODIHR i OEBS i da se učini dostupnim sve oko biračkog spiska, ali ne zbog stranaka koje hoće da bojkotuju izbore - jer su tako samo uništili sebe, već zbog građana.

"Mislim da je važno to što radi Ana (Brnabić) zajedno sa ODIHR, OEBS i EU da se zajedno vidi šta je to što može da se učini, da se učini dostupnim sve oko biračkog spiska. To je važno zbog naših građana, a ne zbog političkih činilaca, jer oni koji bi da bojkotuju izbore sebe uništili i to je njihova stvar, na to niti ću da utičem niti me zanima", rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da treba uveriti sve ljude u Srbiji čak i one koji su slušali 24 sata svaki dan kampanju kako nešto nije u redu sa biračkim spiskom.

"Evo dolazi ODIHR sa svojim preporukama i sve ćemo im ispuniti oko biračkog spiska, sa svima opozicionim stranka spremni smo da učestvujemo u pravljenju te komisije koja ne bi kršila prava na privatnost ili Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali da se ustanovi sve i da vidimo kako zajednički da radimo na tome", naglasio je Vučić.

Kaže da je opoziciji kriv birački spisak za neuspeh i da su to bajke za malu decu.
"Svim postavljam pitanje - mrtav čovek kako glasa, recite mi? Da izađe neko drugi umesto njega ko je već glasao - kako izađe, sa kojim dokumentima, neko spreman da rizikuje 20 godina robije zbog toga? U to mora da bude još 15 njih uključeno. To su bajke za decu", dodao je Vučić.

"Nećemo da učestvujemo u cirkuskoj predstavi opozicije"

Predsednik Srbije i član Predsedništva SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom namere opozicije da bojkotuje beogradske izbore u junu i zahteva da izbori budu održani u oktobru zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima da u toj cirkuskoj predstavi neće da učestvuje.

Na pitanje novinara da prokomentariše taj zahtev opozicije, Vučić je rekao:
"To je već... u toj cirkuskoj predstavi da učestvujemo - nećemo. Imamo većinu na parlamentarnim izborima sami, zbog njih smo raspisali parlamentarne izbore, oni su ih tražili i učinili smo im sve ono što oni nama nikada nisu učinili. Da budemo malo ozbiljni u ovoj zemlji ima posla, mora da se radi i gradi".

Lider SPS Ivica Dačić mu je na to pred novinarima dobacio: "Nemoj molim te više da raspisuješ izbore", našta je Vučić primetio da Dačić nikada ne bi raspisivao izbore, pošto je njegova izreka - Da su izbori dobri i Vatikan bi ih imao.

Vučić je rekao i da je uvek bio za izbore i da se izađe u susret", a Dačić je na to dodao: "Sad ga pretera stvarno, svake godine...".
Vučić je poručio da je važno da se posvetimo radu i da gradimo i radimo i da sve bude u zakonskim okvirima.

image