Ekonomija

Vlada usvojila memorandum: Strateško partnerstvo o nuklearnoj energiji s Francuzima

Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja
Vlada usvojila memorandum: Strateško partnerstvo o nuklearnoj energiji s Francuzimawww.globallookpress.com © Peter Seyfferth

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Memorandum o razumevanju sa "Francuskom Elektroprivredom" (EDF) kojim se, između ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je EDF iskazao interesovanje za saradnju sa "Elektroprivredom Srbije" u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse.

Ona je navela da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega, baterija i zelenog vodonika, kao i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije, saopštilo je ministarstvo.

Prethodno se danas, ministarka Đedović Handanović sastala u Vladi Srbije sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

"Kao što je nedavno izjavio predsednik Aleksandar Vučić, sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje net-zero koncepta", rekla je ministarka.

Kako je navela, Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearne energije i važno je što će dvojica predsednika razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa predstavnicima Ministarstva nauke, prirodnih i tehničkih fakulteta, naučnih instituta i drugih institucija u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

"To je, takođe, prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama", rekla je Đedović Handanović.

Vučić: Nuklearne elektrane jedino rešenje

Podsetimo, Predsednik Aleksandar Vučić je juče na vanrednoj sednici Vlade rekao da će Srbija do 2050. trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši, izgradnja nuklearnih elektrana.

Vučić je rekao da će to biti jedna od važnih tema o kojoj će razgovarati u Francuskoj na predstojećem susretu sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom.

"Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Oni su spaseni što se toga tiče. Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je pozvao okupljene na sednici Vlade da obave neophodne pripreme za promenu legislative u našoj zemlji, odnosno za ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearne energije koji je na snazi od 1989. godine.

image
VV inauguration
banner