Svet

Još 20 godina: Mađarska namerava da produži rad nuklearne elektrane "Pakš"

Većina nas u Mađarskoj podržava činjenicu da nuklearne elektrane rade, poručio je zvaničnik
Još 20 godina: Mađarska namerava da produži rad nuklearne elektrane "Pakš"Getty © Michel BARET / Contributor

Mađarska planira da produži rad nuklearne elektrane u gradu Pakšu za još 20 godina, rekao je Pal Kovač, državni sekretar za održavanje kapaciteta Nuklearne elektrane "Pakš" na forumu Atomekspo 2024 u Sočiju.

"Želimo da produžimo rad elektrane za još 20 godina, dok se u blizini grade dva nova bloka tipa 1200 MV", rekao je Kovač i naglasio da većina stanovništva zemlje podržava rad fabrike.

"Otvoreni smo za stanovništvo. Važni su nam odgovorno odobrenje i podrška. Kao rezultat toga, većina nas u Mađarskoj podržava činjenicu da nuklearne elektrane rade u zemlji", rekao je on.

Prema rečima predstavnika operatera fabrike, kompanija pruža raznovrsnu podršku naseljima koja se nalaze u blizini Pakša.

"Mi upravljamo nuklearnim elektranama sa minimalnim opterećenjem životne sredine, održavamo emisije u životnu sredinu na najnižem mogućem nivou, mnogo ispod graničnih vrednosti. Podržavamo školu energetike, sportski klub, lokalne i regionalne organizacije. Podržavamo javne ciljeve kao što su npr. zaštita klime, održivi razvoj", rekao je Kovač.

On je pohvalio rad ruskih stručnjaka u fabrici. "Veoma je dobro. Odlično se radi", rekao je on, odgovarajući na pitanje TASS-a.

"Radimo više od 60 godina. Godine 1966. potpisali smo međuvladin sporazum, izgradili četiri bloka... Sada je vreme da produžimo radni vek i rokove ovih blokova, izgradimo nova postrojenja kako bismo došli do potpunog energetskog sektora bez emisija CO2", rekao je Kovač.

Trenutno, nuklearna elektrana "Pakš", koju su izgradili sovjetski stručnjaci 1980-ih i koju pokreće rusko nuklearno gorivo, čini polovinu sve proizvedene električne energije i trećinu električne energije koja se troši u Mađarskoj. Smeštena na obali Dunava 100 kilometara južno od Budimpešte, elektrana ima četiri bloka sa reaktorima VVER-440. U toku je izgradnja druge faze – petog i šestog bloka.

image