Srbija i Balkan

"Politika": U kazamatima po Evropi kaznu u nehumanim uslovima izdržava 16 Srba

Najugroženiji je svakako general Ratko Mladić, koji je vrlo krhkog zdravlja, dok ćerka Radovana Karadžića ističe da su zatvorski uslovi u kojima boravi njen otac svedeni na pokušaj da ga uklone
"Politika": U kazamatima po Evropi kaznu u nehumanim uslovima izdržava 16 SrbaGetty © Sam Scholes

U evropskim kazamatima nalazi se još 16 osuđenih Srba koji imaju nehuman tretman, a iako su neki od njih odavno izdržali dve trećine kazne za ratne zločine Rezidualni sudski mehanizam ih ne pušta.

Iako je privremena sloboda predviđena pravilima ovog suda, on ih ne pušta jer se navodno još nisu rehabilitovali.

Četvorica od njih osuđena su na doživotni zatvor i mogu se još samo nadati da će ih Hag pustiti da ostatak života provedu u nekom zatvoru u svojoj zemlji.

Sonja Karadžić Jovičević izjavila je da je njen otac Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, u zatvoru u Velikoj Britaniji izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju, lišen osnovnih prava i suočen sa svakodnevnim pretnjama za život.

"Njegovi zatvorski uslovi svedeni su na pokušaj da ga uklone", upozorila je Jovičevićeva i dodala da njen otac ima pravo na pravnu zaštitu kao zatvorenik, ali da mu to Velika Britanija ne dozvoljava, zbog čega je tužio britansku vladu zbog nehumanog tretmana i kršenja ljudskih prava potražujući 50.000 funti.

Govoreći o tretmanu koji u haškom zatvoru ima general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, njegov sin Darko Mladić je rekao da čak i kada bi u Hagu bili najbolji mogući zatvorski uslovi, to ne bi bilo dovoljno da generalu bude pružena nega kakvu njegovo zdravstveno stanje zahteva.

"Trebalo bi da bude u specijalizovanoj medicinskoj ili gerijatrijskoj ustanovi, gde se govori srpskim jezikom", rekao je Darko Mladić.

Naglasio je da je nešto u čemu su svi saglasni, uključujući i Rezidualni mehanizam, to da je zdravlje njegovog oca veoma krhko.

"On pati od niza ozbiljnih oboljenja zbog kojih je izložen velikom riziku od naglog pogoršanja zdravlja, pa čak i smrti. Najnovija povreda, usled pada u pritvorskoj jedinici, još više je pogoršala ionako lošu situaciju i mi ne vidimo adekvatno brz oporavak", pojasnio je Mladićev sin.

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izdržava kaznu od 40 godina zatvora na ostrvu Vajt u Velikoj Britaniji, a nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić je u zatvoru u Hagu.

Bivši visoki funkcioner MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević i dalje je u zatvoru u Nemačkoj iako je dve trećine kazne zatvora od 18 godina odavno izdržao.

Generali VRS Stanislav Galić i Vujadin Popović izdržavaju kazne doživotnog zatvora u Nemačkoj, kao i Dragoljub Kunarac koji je dve trećine kazne izdržao još 2016. godine, ali sud "ne veruje da se popravio".

Doktor Milomir Stakić kaznu od 40 godina zatvora izdržava u Francuskoj.

Doživotnu kaznu u Estoniji izdržava vođa "Belih orlova" Milan Lukić, kao i lider Srba Republike Srpske Krajine Milan Martić, koji je osuđen na 35 godina i general VRS Dragomir Milošević na 29 godina.

Pripadnik jedinice "Beli orlovi" Sredoje Lukić kaznu zatvora od 30 godina izdržava u Nemačkoj.

General Nebojša Pavković odavno je izdržao dve trećine kazne od 22 godine u zatvoru u Finskoj, ali Sudski mehanizam u Hagu "nije siguran da se rahabilitovao".

U Finskoj je pod sličnim obrazloženjem na 18 godina osuđen i general VRS Radivoje Miletić, koji je odavno ispunio sve uslove da se nađe na slobodi.

General Radislav Krstić kaznu zatvora od 35 godina izdržava u Poljskoj i više puta je tražio da bude pušten jer je i on izdržao dve trećine kazne.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i bivši načelnik regionalnog centra policije Banjaluka Stojan Župljanin izdržavaju u Poljskoj zatvorske kazne od 22 godine.

image