Srbija i Balkan

Hrvatska udarila na Vojsku Crne Gore: Novi znak neprijateljstva Zagreba i Podgorice

Nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, Hrvatska ne krije svoje nezadovoljstvo
Hrvatska udarila na Vojsku Crne Gore: Novi znak neprijateljstva Zagreba i PodgoriceGetty © Filip Filipovic

Ministarstvo odbrane Hrvatske odbilo je molbu Podgorice da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom sveučilištu. Odbijen je i zahtev da jedanoga kandidata upiše u Hrvatsku ratnu školu.

"Ministarstvo odbrane donelo je takvu odluku, a o budućoj saradnji na tom području izvestićemo kada za to dođe vreme", saopšteno je "Pobjedi" iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Prema pisanju Antene M, Crna Gora je preko svojeg vojnog izaslanika komunicirala sa hrvatskim ministarstvom odbrane i zamolila za prijem trojice pripadnika VCG na ove vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Ovakva odluka Zagreba u Podgorici se tumači kao nov dokaz pogoršanih odnosa Crne Gore i Hrvatske nakon što je skupština usvojila Rezoluciju o Jasenovcu.

Podsetimo, Hrvatska je tada Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića proglasio personama non grata.

"Pobjeda" piše i da se spekuliše i da je Hrvatska u Savetu EU blokirala sredstva za Crnu Goru namenjena modernizaciji Vojske kroz Evropski mirovni program.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović nedavno je u intervjuu "Pobjedi", govoreći o odnosima sa Hrvatskom, kazao da su oni od izuzetne važnosti za obe zemlje.

"Svesni smo da postoje određena pitanja koja su izazvala nesuglasice, poput broda 'Jadran' i Rezolucije o Jasenovcu. Ne želim se ponavljati, ali moj stav o brodu 'Jadran' je poznat i nepromenljiv i u skladu je sa istorijskim, pravnim i kulturnim činjenicama. Brod je crnogorski. Naša je obaveza da kao odgovorna država težimo rešavanju svih pitanja kroz otvoreni dijalog i saradnju", naveo je Krapović.

Kazao je i da je prvi korak ka poboljšanju odnosa postizanje međusobnog razumevanja i poštovanja navodeći da je potrebno da kroz direktne razgovore i diplomatske kanale objasne stavove i čuju tuđe.

"Smatram da su stabilnost i dobri odnosi na Balkanu od ključnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već i za celi region. U tom duhu naš cilj je da izgradimo odnose na osnovu međusobnog poverenja i poštovanja, te da zajedno radimo na pitanjima koja nas spajaju umjesto onih koja nas dele", rekao je crnogorski ministar.

image