Srbija i Balkan

Nenad Čanak i Sonja Biserko s Aljbinom Kurtijem: Srbe s Kosova Beograd seli u Sandžak

Prištinski mediji objavili su saopštenje Kurtijevog kabineta o sastanku koji je održan u nedelju u Prištini
Nenad Čanak i Sonja Biserko s Aljbinom Kurtijem: Srbe s Kosova Beograd seli u SandžakGetty © Erkin Keci/Anadolu

Dok na severu Kosova i Metohije pripadnici tzv. kosovske policije upadaju u zgrade opština i Srbi danas nemaju gde da odu na posao, "delegacija" iz Srbije sastala se sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako je objavila "Koha", s Kurtijem su se sastali Nenad Čanak, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i Marko Baskin iz Centra za humanitarni dijalog.

Kabinet premijera saopštio je da su Čanak i Biserko Aljbina Kurtija obavestili da Beograd, ni manje ni više, planira preseljenje kosovskih Srba na prostor Sandžaka, odnosno Raške oblasti.

Kako se dodaje, za Srbe se grade kuće i stanovi, a Čanak i Biserko su pozvali Kurtija da to pokuša da spreči.

"Tokom sastanka Biserko, Čanak i Baskin su obavestili premijera da se priča da zvanični Beograd planira preseljenje kosovskih Srba, posebno onih sa severa u Sandžak, gde se grade kuće i stanovi. Oni su apelovali na Kurtija da pokuša da spreči takav scenario. Kurti je ponovio značaj demokratije, vladavine prava i jednakosti za sve građane Kosova, a posebno uključenosti srpske zajednice u sve aspekte privrede i društva. Dalje, premijer je obavestio svoje goste o pravima koja uživaju nevećinske zajednice u Republici Kosovo, kao i o naporima koje vlada čini da poveća mogućnosti za ove zajednice u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i njihovu bezbednost", navodi se u saopštenju Prištine.

Kurti je na sastanku rekao da je zahvalio gostima iz Beograda na njihovoj posvećenosti izgradnji mostova mira i saradnje.

Na nalozima Aljbina Kurtija na društvenim mrežama nije objavljeno da je održan ovaj sastanak, a informacija nema ni na zvaničnom sajtu prištinskog premijera.

image