Srbija i Balkan

Dosije H srpskog Tvitera: Kako je Nenad Čanak otkrio da na KiM nema srpskih manastira

"To nisu srpski, nego pravoslavni manastiri", izjavio je srpski političar, a rasprava se prenela na društvenu mrežu Iks
Dosije H srpskog Tvitera: Kako je Nenad Čanak otkrio da na KiM nema srpskih manastira© Amir Hamzagic/ATAImages

Televizija Hepi - samo joj ime kaže - unela je dosta radosti među tviteraše, "ustupivši" im izjavu političara Nenada Čanka da "na Kosovu ne postoji nijedan srpski manastir".

"To nisu srpski, nego pravoslavni manastiri", saopštio je Čanak u jutarnjem programu pomenute televizije. 

"Tako ne govori ni Haradinaj, tako ne govori ni Kurti", protestovao je voditelj i urednik Milomir Marić.

Ipak, tako je govorio Čanak, a rasprava se ubrzo nastavila na Iks-u. 

Albert Spahiu, urednik Ekonomije na portalu "Telegrafi", podelio je juče uveče jutarnje bisere srpskog političara, uz komentar da je sve navedeno "više nego tačno, imajući u vidu da je srpska istorija zasnovana na lažima".

Odgovor je stigao od tviteraša sa korisničkim imenom Mirko Radoš, koji se predstavlja kao "lovac na trolove i onaj koji razotkriva lažne eksperte za Balkan", što je onomad i potvrdio. Naime, Mirko Radoš se "proslavio" razotkrivajući "intervju" lista "Danas" sa - kasnije će se utvrditi - nepostojećim ekspertom Danielom Smitom, objavljen 1. februara 2023.

Elem, on se osvrnuo na sliku koju je albanski novinar okačio u tvitu, ironično zaključujući da je "Albert u pravu". 

"Prema albanskoj istoriji, kameru je u drevnoj Dardaniji izumeo albanski filozof Foto Grafi, tako da je ta slika verovatno iz 300. godine pre nove ere i dokazuje da Albert odlično poznaje istoriju. Istinita priča!", našalio se Mirko Radoš.

O fotografiji je imao nešto da kaže i Dušan Dačić, koji na Iks-u ističe da je kartograf, da je studirao pravo u Beogradu, te da je "ekspert za balkanske eksperte".

On je u komentaru na objavu albanskog novinara naveo da je fotografija iz 1958, sa ceremonije ustoličenja srpskog pravoslavnog patrijarha Germana u srpskom manastiru Pećka Patrijaršija, kada su na ceremoniju pozvane neke ugledne albanske porodice, a da se u ovom slučaju koristi kao dokaz da su Dečani i Pećka Patrijaršija - albanski manastiri.

"Da, dobro si shvatio. Pozovem te u moju kuću na neku zabavu. Neko te tamo fotografiše. Posle 50-ak godina, tvoji potomci tvrde da su ta kuća i sve vredne stvari u njoj njihove, na osnovu te fotografije", objasnio je Dačić "logiku". 

"Zašto ste spalili te manastire 2004. godine, ako nisu srpski", upitao je jedan tviteraš, dok je Llela, na izjave o srpskim zabludama, istakla da "najveća zabluda koju Albanci imaju jeste da je Nenad Čanak vrhunski autoritet u bilo čemu". 

"Sagradili su ih srpski kraljevi i vladari, u njima su prikazani srpski sveci, natpisi u njima su na starom crkvenoslovenskom, u vlasništvu su SPC, građeni su u srpsko-vizantijskom stilu, tu su sahranjivani Srbi", napisao je jedan od korisnika, uz zahtev da se prestane sa "kulturnim prisvajanjem".

Korisnik Malošanac je na fotografiju uzvratio istom merom, okačivši slike uništavanja srpskih manastira na KiM.

"Albanci obnavljaju svoje manastire na Kosovu pod zaštitom Uneska. Kolorizovano", napisao je Malošanac. 

image