Srbija i Balkan

Ima li besplatnog ručka u RS: Kome (ne) treba američka pomoć i zašto je Dodik ne želi

Nekoliko grantova USAID-a ne može da (pot)kupi srpske opštine i gradove, odgovara Sanja Vulić nakon što je američka ambasada izrazila nezadovoljstvo jer lokalne zajednice u Republici Srpskoj odustaju od saradnje sa USAID-om
Ima li besplatnog ručka u RS: Kome (ne) treba američka pomoć i zašto je Dodik ne želiGetty © Nikola Krstic/MB Media

"Zamislite da vam neko pokloni 25.000 evra i podrži rad vaše firme, ne tražeći ništa zauzvrat." Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Verovatno zato što to i jeste. Američki ekonomista i nobelovac Milton Fridman rekao je to isto na drugi način: "Nema besplatnog ručka."

Na drugoj strani, "ekonomisti" iz američkog Radija Slobodna Evropa (RSE) žele da opovrgnu tu tezu citiranom tvrdnjom da SAD naprosto žele da poklone desetine hiljada evra opštinama u Republici Srpskoj, ali ih "zli" Milorad Dodik i SNSD u tome sprečavaju.

Naime, kako navodi RSE, deset lokalnih zajednica iz Republike Srpske odustalo je od saradnje sa Agencijom SAD za međunarodni razvoj (USAID). Njih devet predvode kadrovi vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), a desetu Dodikov koalicioni partner, Ujedinjena Srpska.

Program o kome je reč, "Dijaspora invest", zamišljen je tako da stimuliše "bosanskohercegovačku dijasporu" da ulaže u domovinu kroz USAID, što onemogućava praćenje tokova novca.

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kako su rekli za Radio Slobodna Evropa, optužuju Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, da je vršio pritisak na kadrove svoje stranke u lokalnim zajednicama da odustanu od saradnje sa USAID-om.

"Hibridni rat koji SAD vode protiv celog sveta nije zaobišao ni Republiku Srpsku, svuda su tražili svoje prilike da rovare i da se mešaju u unutrašnja pitanja suverenih zemalja", ukazao je pak predsednik Srpske Milorad Dodik ranije ove godine, uz iznošenje podataka koliko je novca kroz razne grantove uloženo u rušenje Republike Srpske.

Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša - jedne od lokalnih samouprava koje su odustale od saradnje sa USAID-om - napominje za RT Balkan da nije bilo pritisaka, već im, jednostavno, novac iz tog projekta nije ni bio potreban.

"Iako smo aplicirali da budemo deo projekta, naknadno smo kroz komunikaciju sa predstavnicima ovog projekta utvrdili da se ovaj projekat u velikoj meri preklapa sa aktivnostima MEG projekta koji implementira UNDP u Bosni i Hercegovini u koji smo uključeni kao partnerska lokalna zajednica, kao i sa aktivnostima koje Privredna komora Republike Srpske provodi kroz BFC sertifikaciju gradova i opština, a Grad Laktaši je trenutno u procesu resertifikacije", objašnjava naš sagovornik. 

Bojić dodaje da je Grad Laktaši za ostvaren napredak kroz ovaj projekat, pored planiranih grantovskih sredstava, dobio i dodatni grant kao lokalna zajednica koja najbolje upravlja lokalnim razvojem.

"Kako ne bismo duplirali aktivnosti, i ponavljali nešto što smo već radili, odlučili smo da ne učestvujemo u Projektu pomoći lokalnoj upravi, jer se on samo odnosi na tehničku podršku lokalnim zajednicama, a koju mi već dobijamo kroz više programa i projekata", navodi Bojić.

Vulić: Ne mogu da nas kupe

Šef poslaničke grupe SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručuje za naš portal da srpski narod nije na prodaju i da su prozreli namere ambasade SAD u Sarajevu.

"Nekoliko grantova USAID-a ne može da (pot)kupi srpske opštine i gradove. Ponašanje pojedinaca iz ambasade SAD u Sarajevu po sistemu nasilničkog ponašanja, tuku, iživljavaju se, a onda kažu ' izvini, stalo mi je do tebe'. Tipično iživljavanje, ponižavanje i intervencionizam", naglašava Vulićeva. 

Naša sagovornica ističe da Republika Srpska i srpski narod poštuju Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, što očekuju da poštuje i druga strana, inače nemaju o čemu da razgovaraju, jer nikome neće robovati "za šaku dolara".

"Trajno smo opredeljeni za mir i stabilnost ali robovati nećemo nikome. Kada američka ambasada počne da poštuje slovo Dejtona - imaćemo o čemu da razgovaramo. Predsednik Dodik nema potrebu, niti bilo kome govori kako da kreiraju lokalne politike, narod vidi sve", ukazuje Vulićeva, dodajući:

"Ambasada svojim postupcima jasno pokazuje šta želi u BiH - kršenje Dejtona i stvaranje unitarne BiH."

image