Srbija i Balkan

Susret Putina i Vulina: Koliki je značaj sastanka za Srbiju?

Da Rusija nije opstala svih ovih vekova ne bi bilo ni Srbije. Mi smo narodi koje povezuje ne samo zajednička prošlost, nego i budućnost, poručio je Vulin na sastanku sa Putinom
Susret Putina i Vulina: Koliki je značaj sastanka za Srbiju?© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Već na samu vest da će se potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Zapad je burno reagovao. Vulinova noga još nije ni kročila u Vladivostok, a oglasili su se i Evropska unija i Stejt department. 

Iz Brisela poručuju da odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni, te da EU želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane partnere. Vašington pak podseća da je američki stav prema Vulinu dobro poznat, a to je da se potpredsednik Vlade Srbije još od ranije nalazi pod nizom sankcija.

I dok se prašina sa Zapada još nije ni slegla, snimak susreta Vulina sa Putinom obišao je svet. Daleko su se čule i poruke poslate sa ovog sastanka, a to je da Srbija neće postati članica NATO-a, neće uvesti sankcije Rusiji, kao i i da Srbija koju vodi Vučić neće biti teritorija sa koje se vrši antirusko delovanje. 

U čemu je značaj ovog sastanka kao i poruka koje su se sa njega čule?

Učešće potpredsednika srpske vlade na forumu u Vladivostoku je potvrda prijateljskih odnosa dve strane i interesa da ti odnosi imaju kontinuitet, kaže diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan.

"Susret je važan i zbog otklanjanja pokušaja da se odnosi Srbije i Ruske Federacije dovedu u pitanje, a tu mislim na demanti navoda da bi Srbija dala 'migove' u zamenu za 'rafale', kao i druge stvari koje su pritisci sa Zapada da naše odnose sa Rusijom podvedemo pod zapadne interese", navodi Milivojević.

Kako dodaje, sastanak je potvrda stava Srbije da neće dovoditi u pitanje odnose sa Rusijom, da neće uvoditi sankcije i da nema spornih i otvorenih pitanja vezanih za aktuelnu situaciju.

"Sa ruske strane smo čuli sve što smo znali i pre, da se stav i odnos Ruske Federacije prema Srbiji ne menja. Za nas je to veoma važno imajući u vidu Kosovo i Metohiju i naš interes vezan za to pitanje. Ova podrška Rusije je za nas od kapitalnog značaja", naglašava naš sagovornik.

Govoreći o pozivu Vučiću za učešće na samitu BRIKS-a u Kazanju, Milivojević kaže da je to još jedan znak interesovanja, ne Rusije, već te grupacije za Srbiju.

"To potvrđuje da je međunarodni položaj Srbije u svakom slučaju značajan, te da se to ima u vidu i kad je reč o grupaciji koja ima globalne razmere i koja je na neki način dominanta", smatra Milivojević.

Vulin je u razgovoru sa Putinom preneo lične, srdačne, bratske pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskom predsedniku, i to svega nedelju dana nakon što je Vučić u Pragu kazao kako se s Putinom nije čuo dve i po godine.

"To pokazuje da pored interesa dveju država, Vučić i Putin imaju i lični odnos koji je prijateljski. Pozdrav je primeren ličnom odnosu dva lidera koji je uspostavljen još ranije, a to je ujedno i znak da se taj lični odnos ne menja i da predsednik Vučić i dalje ima odnos prema Putinu koji je imao i pre, te da ga potvrđuje i preko svog izaslanika, u ovom slučaju", zaključuje Milivojević.

image