Srbija i Balkan

Vučević: Unapređujemo saradnju sa Severnom Makedonijom i zajedno radimo na jačanju Zapadnog Balkana

Predsednik Vlade Srbije je rekao da očekuje posetu premijera Severne Makedonije, kao i da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu prioritet
Vučević: Unapređujemo saradnju sa Severnom Makedonijom i zajedno radimo na jačanju Zapadnog Balkana© TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da Srbiju i Severnu Makedoniju mnogo toga vezuje, da između dve zemlje nema otvorenih pitanja, kao i da je na nama da se ti odnosi unapređuju, da se radi na jačanju Zapadnog Balkana i pridruživanju EU, da ne bismo ostali "slepo crevo" i zaboravljeni u ovoj geopolitičkoj podeli.

Vučević je nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Ivanom Stoilkovićem rekao da veruje da moramo da budemo vrednovani u skladu sa svim reformama i podsetio da je Severna Makedonija donosila teške reforme, što je nešto što bi trebalo da bude vrednovano.

"Treba da oformimo komisiju za ekonomsku saradnju. Razgovarao sam sa (ministrom za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislavom) Momirovićem to da ubrzamo, čeka nas saradnja za interkonektor za snabdevanje energentima. Treba da radimo i na jedinstvenom softveru da se ljudi ne zadržavaju na graničnim prelazima, da nema gužvi", istakao je premijer Srbije.

Vučević je rekao da je Srbija zainteresovana za saradnju za ono što je važno za Zapadni Balkan, da će biti vesti oko CEFTE, kao i da je najbitnije da se sačuva mir na Zapadnom Balkanu.

Srpski premijer je još jednom čestitao novoj vladi Severne Makedonije naglasivši da veruje da će biti dostojna odgovornosti pred građanima, ali i da ne pamti da je jedan Srbin bio član makedonske vlade.

"Zato smo zahvalni makedonskom premijeru (Hristijanu) Mickoskom i čekamo ga u Beogradu. Raduje me nastavak saradnje dve države", rekao je Vučević.

Stoilković je rekao da večerašnji lep prijem potvrđuje nivo odnosa koji postoji između građana dve zemlje i podsetio na ispitivanje mišljenja javnog mnjenja koje kaže da su Makedonci najbliži Srbima i Srbija najbliža Makedoncima.

"To samo ukazuje da bi mi, kao nova politička struktura u Makedoniji, trebalo da na neki način pratimo raspoloženje građana", rekao je potpredsednik Vlade Severne Makedonije.

Stoilković je zahvalio ministrima Tomislavu Momiroviću i Goranu Vesiću na brzoj reakciji vezano za Koridor 10 i funkcionisanje železnice na najbolji mogući način.

"Očekuje nas puno posla u vezi sa za činjenicom da Makedonija ima nameru da se priključi ili da na neki način postavi prvu šinu brzih pruga i to je period koji će trajati sigurno 5-6 godina, da bi mogli da povežemo celokupni koridor 10 od Soluna preko Skoplja, Beograda, Budimpešte do Austrije i gde god možemo da stignemo", rekao je on.

Istakao je da su to ključni projekti na koje će nova vlada raditi, u saradnji sa Srbijom.

Stoilković je zahvalio Vučeviću na tome što pokazuje izuzetno poštovanje i interes da gradi dobre i prijateljske odnose sa Severnom Makedonijom i posebno naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić u više navrata tokom proteklih godina pokazao izuzetno interesovanje za izgradnju dobrih odnosa sa tom zemljom.

"Da se vratimo unazad nekoliko godina, kada pričamo o vakcinama, kada pričamo o požarima tako da u tom smislu u isto vreme i prenosim zahvalnost i makedonske države i makedonskih građana za pomoć koju je država Srbija pružila Severnoj Makedoniji", rekao je Stoilković.

image