Srbija i Balkan

Istoričar o kritici udžbenika u RS: Politička namera je da se istorija svih naroda piše u Sarajevu

Istoričar Borivoje Milošević kaže da je, kada se spominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladić, reč o čistoj faktografiji, jer oni kao istorijske ličnosti i akteri važnih istorijskih događaja, zaslužuju da se njihova imena nađu u rubrici "pojmovi"
Istoričar o kritici udžbenika u RS: Politička namera je da se istorija svih naroda piše u SarajevuGetty © Dani Serrano

Istoričar Borivoje Milošević kaže da iza reagovanja na izučavanje Odbrambeno-otadžbinskog rata u osnovnim školama u Republici Srpskoj, stoji ozbiljna politička namera da istorija svih naroda u BiH može, mora i treba da se piše samo na jednom mestu, u nekoj kancelariji u Sarajevu.

Napomenuo je da se to ne odnosi samo na rat 1992-1995. godine, već svih istorijskih epoha.

"Moramo biti svesni tih namera. Neko želi da sledimo tu tzv. istorijsku istinu bez eventualnih preispitivanja, a istorija stalno postavlja pitanja i preispituje", naveo je Milošević gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Istakao je da ovo nije prvi ni poslednji put da se neke stvari paušalno tumače, kao i da to tumače ljudi koji nisu dovoljno stručni.

Kada se, kaže, spominju imena Radovana Karadžića i Ratka Mladić reč je o čistoj faktografiji.

"Oni su bili istorijske ličnosti i akteri važnih istorijskih događaja, bez obzira kakvo ko imao mišljenje. Prirodno je i logično da se njihova imena nađu u rubrici 'pojmovi'", ukazao je Milošević.

Podsetio da je da je u Srbiji, na primer, podeljeno mišljenje o Slobodanu Miloševiću, ali se, ističe, njegovo ime ne briše, kao što se ne brišu ni imena Alije Izetbegovića, ni Franje Tuđmana.

Prema njegovim rečima, pojedini kritičari imaju nakaradnu logiku.

"Nekome je zasmetalo ime Spomenka Gostića i zasmetao im je Andrićgrad. Imam pitanje, da li treba da brišemo ime Svetog Save, jer smeta nemom imamu iz Kozarca", upitao je Milošević.

Ističe da se nigde u udžbenicima u Srpskoj ne slave ratni zločinci.

"To nigde ne piše. Voleo bih da dokažu to i da nađu te rečenice", naveo je istoričar Milošević.

image