Srbija i Balkan

Američki diplomata: Vučić pravi Rusiju na Balkanu

Bivši američki ambasador u NATO-u govorio je o Srbiji, Balkanu ali i onome što mu je stvarno bio posao - o Ukrajini
Američki diplomata: Vučić pravi Rusiju na Balkanu© Chip Somodevilla/Getty Images

Vučić želi da od Srbije napravi "Rusiju na Balkanu", odnosno dominantnu državu koja "igra na kartu srpske manjine u drugim balkanskim državama", a sve to oslanjajući se na Moskvu, uverava nekadašnji američki ambasador pri NATO-u, i specijalni izaslanik za Ukrajinu u periodu od 2017. do 2019. godine.

Volker u razgovoru za Radio Slobodna Evropa koji se uglavnom svodi na zaključak da su glavne pretnje svetskoj harmoniji upravo predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, napominje i kako srpski predsednik pokušava da "zadrži slobodu manevrisanja i neutralnost", te da mu poneki ugovori (poput onog sa Francuskom o nabavci "rafala"), navodno "pomažu u suočavanju sa Rusijom" kao i da Srbiju prikaže kao reformski orijentisanu u većoj meri nego što to zaista jeste.

Sjedinjene Američke Države i Francuska, "analizira" on dalje, govore da je njihova politika da odvoje Srbiju od Rusije, iako on misli da su im metode pogrešne.

Jer, nema mnogo smisla da se to čini osnaživanjem "osobe koja održava odnose Rusije i Srbije", ističe bivši ambasador, koji zatim napominje i sva Vučićeva "nepočinstva" i načine na koje je "politički mag" oličen u Srpskom predsedniku uspeo izgleda da "prevesla" Zapad.

"Pod Vučićem smo videli jačanje srpskog nacionalizma, napore da se potkopa Crna Gora, podrži Milorad Dodik i podrije BiH i promeni vlast u Severnoj Makedoniji vlašću koja je manje proevropska. Sve su to stvari u kojima Vučić igra veliku ulogu iza kulisa u korist srpskog nacionalizma, čak i dok se poigrava sa Zapadom govoreći - pa znate, ja moram da sarađujem sa Rusijom, obećavam da ćemo u jednom trenutku uvesti sankcije Rusiji. Znate, on igra ovu igru, ali se ujedno time pozicionira u Srbiji", siguran je Volker, ambasador Buša mlađeg pri NATO-u i Trampov specijalni izaslanik za Ukrajinu, koji je kasnije bio ključni svedok u slučaju njegovog drugog opoziva.

Na konstataciju RSE da sve izgleda kao da se Srbija udaljava od Rusije, Volker priznaje da Beograd jeste u velikoj meri zavisan od EU, ali da i dalje ima mnogo bliži odnos s Rusijom.

Uticaj Rusije u Srbiji Vučićev "kec iz rukava"

"Uticaj Ruske pravoslavne crkve na SPC je neverovatno jak. A način na koji Rusija može pomoći Srbiji da igra ulogu remetilačkog faktora na Balkanu, zaista je upadljiv. Tako da mislim da Rusija u Srbiji ima veliki uticaj i da Vučić to koristi kao keca iz rukava u suočavanju sa EU i Sjedinjenim Državama", ističe Voker, dodajući da se Vučić pretvara da želi odvajanje od Rusije "ali da mu treba više vremena i prostora i igra na obe strane".

Izaslanik za Ukrajinu, smatra da se Zapad previše angažuje oko Vučića dok "pomalo gubi Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju. Bugarska je u strašnom stanju".

"Znate, postoji izraz u SAD da trošimo više vremena na neprijatelje nego na prijatelje. I mislim da je EU pomalo kriva za to na Balkanu. Vučić nije neprijatelj, ali mi više vremena provodimo baveći se odnosima sa njim, nego što promovišemo demokratske vrednosti, institucije i reformatore u ostatku Zapadnog Balkana", kaže Volker.

RSE konstatuje da je "Vučić kao Tito, igra na mnogo karata", pa se pita koliko dugo bi njegova "igra na različitim stranama" mogla da bude nastavljena. Njihov sagovornik međutim, tvrdi da je za srpskog predsednika to "kao vožnja bicikla, on mora da nastavi ovako u nedogled, žonglira sa svim lopticama. I to je samo po sebi cilj, samo da bude na vlasti".

Specijalni izaslanik za Ukrajinu dosetio se i posla kojim se zaista bavio - Ukrajine. I tvrdi da je do rata "dovela Putinova želja da obnovi rusko carstvo".

"Odlučio je da napadne Ukrajinu i zauzme teritoriju, i veruje da ako kontroliše celu Ukrajinu i eliminiše ukrajinski nacionalni identitet, da se Rusija vraća kao imperija. Tako da će Putin nastaviti to da radi i da pokušava da ostvari tu viziju dok ne bude zaustavljen", priča Volker. On proriče i kako Putin ima da vrati još delova ruske imperije "uključujući baltičke države, Koridor Kovalski, možda neke delove Poljske, Gruzije, Moldavije".

Ukrajina, navodi, ne želi da se odrekne nijednog dela teritorije ali će možda morati ako dobije članstvo u NATO-u "i ako posle toga osigura stabilnost", uverava Volker, dodajući da je siguran i da će Putin prihvatiti članstvo Ukrajine tim zapadnim blokovima.

Da li će izbiti treći svetski rat ili će se postići neki sporazum o koegzistenciji "Kolektivnog zapada" i "Globalnog juga" pita RSE, dok Volker odgovara da on misli da je u svemu tome upravo ključna Ukrajina.

Ako Putin uspe u Ukrajini, a Zapad odstupi ili izgubi, svet, tvrdi on, ide ka globalnom ratu, jer će to "ohrabriti Kinu, ohrabriće i Iran i Venecuelu, kao i Putina".

"Svi će pomisliti da mogu da preduzmu naredne korake kako bi ostvarili svoje ambicije. Ako je Ukrajina bezbedna, ako Putin bude zaustavljen, on će biti oslabljen i moraće da se pregrupiše, mislim da bi to uticalo da Kina postane opreznija. Ako bi bio nateran da preuzme odgovornost za višestruke napade Hamasa, Hezbolaha i Huta na Izrael i Zapad, mislim da bi Iran bio takođe na oprezu", zaključuje Volker.

image