Svet

Niki Hejli okuplja zapadne jastrebove koji su doneli pokolj u Ukrajinu

Da nije bilo tih potpirivača sukoba, Ukrajina bi možda još na proleće 2022. godine prihvatila uslove Moskve i prekinula rat
Niki Hejli okuplja zapadne jastrebove koji su doneli pokolj u Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Meg Kinnard

Da nije bilo zapadnih jastebova, rat u Ukrajini završio bi se mnogo ranije – bez toliko uludo bačenih života i novca, ocenjuje iransko-američki kolumnista Sohrab Amari za portal "Ameriken konzervativ".

Rusija je, naime, Kijevu u proleće 2022. godine ponudila prekid neprijateljstva, pod uslovom da ostane van NATO-a i zadrži neutralnost.

Tim Zelenskog, ukazuje Amari, nije imao poverenja u namere Moskve, a "zastrašujuća" im je bila ideja da se iz njihovog ustava uklanja deo koji se odnosi na težnje zemlje da uđe u NATO- koja je tu ubačena po nalogu Džordža V. Buša.

Sve nade da će se postići sporazumno rešenje propale su 9. aprila, kada je Boris Džonson, tadašnji britanski premijer, posetio Ukrajinu, pozivajući na nastavak rata.

"Uopšte ne bi trebalo ništa da potpisujemo sa njima — i hajde da se samo borimo", poručio je tada Džonson.

Rezultat tog "savetovanja" bili su meseci i meseci borbe, hiljade mrtvih, uništenje pejzaža i infrastrukture Ukrajine, potpuna depopulacija zemlje i velika verovatnoća da će vlada Zelenskog morati da se zadovolji sa, po njih još gorim mirovnim uslovima od onih koji su bili na stolu 2022. To su uradili "odgovorni ljudi" u hodnicima zapadne moći.

Takvi su se, na desnoj strani američkog političkog spektra okupili oko kandidatkinje Niki Hejli i trude se da od nje naprave što veći izazov za Donalda Trampa.

Za njih, ona je idealna kandidatkinja, plaši svet izjavama da će, ako Ukrajina izgubi od Rusije, izbiti svetski rat, i insistira da Kijev treba naoružavati da bi se "sprečio rat" "slanjem poruke" američkim rivalima.

Komitet domaćina njene kampanje, dakle čine upravo ti "odgovorni ljudi" koji su potpirivali nastavak pokolja u Ukrajini a koji su izašli iz kuhinje Džordža Buša, onog koji je doterivao ukrajinski Ustav. Oni su i gurnuli Sjedinjene Države u dva besplodna rata posle 11. septembra ili služili kao iznajmljeno oružje za razne strane režime i kompanije. Tu je, naravno, bio Kurt Volker, ambasador Buša mlađeg u NATO-u i Trampov specijalni izaslanik za Ukrajinu, koji je kasnije bio ključni svedok u slučaju njegovog drugog opoziva.

Volkeru se pridružio i mnoštvo drugi Bušovih saradnika poput njegovog bivšeg predsednika Saveta Bele kuće za kvalitet životne sredine Džima Kontona, Endru Maner iz Odeljenja za unutrašnju bezbednost (i velikodušni donator Mita Romnija i Džeba Buša), kao i mnoštvo ličnosti povezanih sa BGR Grupom, lobističkom firmom za brojne klijentske države SAD, uključujući Azerbejdžan.

Primetno je, naravno, da su neke od istih ličnosti našle put u vladu i i za vreme Trampove administracije, tako da Tramp nije uspeo da isuši tu močvaru.

"Ta činjenica postavlja ozbiljna pitanja o tome da li bi figura poput Trampa ikada mogla da ispuni svoja populistička obećanja. Ali za sada, najmočvarnije vrste se vrte oko Hejli. To je još jedan razlog više da još jednom izjavimo: nikad, nikad, nikad Hejli", zaključio je kolumnista.

image