Svet

Dobro plaćena retorika: SAD potrebno ministarstvo napada a ne odbrane, poručuje Niki Hejli

Kandidat za predsednika Niki Hejli pozvala je na ratoborniju spoljnu politiku SAD, uključujući eliminaciju Hamasa
Dobro plaćena retorika: SAD potrebno ministarstvo napada a ne odbrane, poručuje Niki HejliGetty © Scott Olson / Staff

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Niki Hejli pozvala je Vašington da utera strah u kosti neprijateljima u inostranstvu tako što će Ministarstvo odbrane transformisati u "Ministarstvo napada".

Hejli je, govoreći na skupu u Ajovi, pozvala SAD odgovore na rat Izraela i Hamasa tako što će izraelskoj vladi i vojsci obezbediti "šta god im je potrebno kad god im zatreba".

Ona je dodala da cilj Vašingtona mora biti da "eliminiše Hamas, a ne da ga oslabi", i pozvala je na ukidanje vladinog finansiranja koledža čiji studenti ili zaposleni održavaju proteste u znak podrške Palestincima.

Bivša guvernerka Južne Karoline koja je služila kao američki ambasador pri UN u administraciji Donalda Trampa, sugerisala je da vlada Džozefa Bajdena ne sme da bude prevarena oslobađanjem dve Amerikanke koje su bile taoci Hamasa. "Oni to rade da bi stekli naklonost Amerike jer žele da pokušaju da izgledaju dobro u očima Amerike. Ne nasedajte na to", poručila je.

Jača vojska i snažno vođstvo u Beloj kući moglo je da spreči rat u Izraelu, kao i sukob Rusije i Ukrajine, smatra Hejli. Bajdenovo neuspešno povlačenje američkih snaga iz Avganistana 2021. i nedavni sporazum njegove administracije o razmeni zarobljenika sa Iranom ohrabrili su američke neprijatelje, ocenila je Hejli i dodala da samo jača vojska može da vrati kredibilitet SAD.

"Moramo da budemo pametni i moramo da budemo spremni", rekla je Hejli."Umorna sam od priče o 'Ministarstvu odbrane'. Želim 'Ministarstvo napada'. Svaki neprijatelj treba da nas se plaši."

Hejli poziva na veću i očigledno agresivniju vojsku uprkos činjenici da se Pentagon već može pohvaliti godišnjom potrošnjom od skoro 832 milijarde dolara – što je više od devet sledećih najvećih svetskih budžeta za odbranu zajedno. SAD imaju oko 750 baza u 80 zemalja i imaju dugu istoriju programa promene režima i vojnih intervencija širom sveta, podseća RT internešenel.

Interesovanje Niki Hejli za vojsku ne treba da čudi pošto je bila član odbora američkog odbrambenog konglomerata "Boing", čije akcije u vrednosti 250.000 dolara i dalje ima, iako je firmu napustila 2019.

Isto tako, zaradila je šestocifrene honorare za predavanja i govore koje je držala, uključujući više od 230.000 dolara od Centra za izraelska i jevrejska pitanja, a plaćena je 127.500 dolara za svoj konsultantski rad u grupi Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, koja lobira za vojnu akciju protiv Teherana. Takođe je zaradila više od 708.000 dolara od honorara za konsalting od investicionog fonda "Prizm global menadžment", a njen suprug ima udeo u dve firme koje su povezane sa odbrambenom industrijom, koja će se, možda, uskoro zvati "napadna industrija".

image