Svet

Nova nada "BlekRoka" i "Goldman Saksa": Niki Hejli protiv Trampa

Bivšu američku ambasadorku pri UN investicioni giganti hvale zbog "mišićave spoljne politike"
Nova nada "BlekRoka" i "Goldman Saksa": Niki Hejli protiv TrampaGetty © Joe Raedle / Staff

Bivša ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama i jedna od republikanskih kandidata za predsedničke izbore Niki Hejli privukla je nekoliko velikih "zverki" sa Volstrita, uključujući izvršnog direktora "BlekRoka" Lerija Finka i bivšeg predsednika "Goldman Saksa" Gerija Kona.

Investitor Stenli Drukenmiler, tradicionalno veliki donator Republikanske partije, najavio je svoju podršku Hejli, a donator iz Njujorka Erik Levin rekao je da će početkom decembra organizovati prikupljanje sredstava za nju sa izvršnim direktorom "Eliot menadžmenta" Terijem Kaselom i Eni Dikerson, koja ima bliske veze sa predsedavajućim "Eliota" Polom Singerom.

Veliki donatori hvale Hejlinu spoljnu politiku, činjenicu da je kandidat za koga će republikanci radije glasati nego za druge i umereniji stav o abortusu u poređenju sa onim koji zastupaju neki od njenih partijskih rivala.

Levin je za "Fajnenšel tajms" rekao da je Hejli imala "mišićavu spoljnu politiku", "pozitivan pogled na Ameriku", "racionalan stav o abortusu" – i, najvažnije za njega, "ona nije Donald Tramp, koji će izgubiti".

Izvršni direktor "Džej Pi Morgan Čejsa" Džejmi Dajmon, inače demokrata, imao je nekoliko telefonskih razgovora sa Hejli i bio je impresioniran njenom inteligencijom, razumnošću i otvorenošću, kaže osoba upoznata sa razgovorima. Portal "Akios" prenosi da Dajmon "veruje da ima potencijal da okupi zemlju".

image