Svet

Republikanski megadonatori traže alternativu Trampu

Nijedan republikanski protivkandidat Donaldu Trampu za predsedničke izbore nije do sada značajnije odskočio, pa veliki donatori ili ostaju po strani ili su u nedoumici koga da novčano podrže
Republikanski megadonatori traže alternativu Trampu© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Pojedini veliki donatori republikanaca su pred dilemom u koga da ulože svoj novac, a da nije Donald Tramp: nijedan kandidat se do sada nije pokazao kao ubedljiva alternativa bivšem američkom predsedniku u predizbornom periodu. I dok milijarderi očekuju da se takav pojedinac izdvoji iz mase, potencijalnim kandidatima prvo treba novac da bi uspeli u tako nečemu, piše "Fajnenšel tajms".

List citira nedoumice milijardera i donatora republikanaca Tomasa Peterfija koji želi da se opkladi na nekoga ko ima šanse da uđe u Belu kuću 2024. godine.

Ove godine on je dao dva miliona dolara političkom štabu guvernera Virdžinije Glena Jangkina, ali on se nije kandidovao za predsednika. Poput nekih drugih republikanskih donatora, on strahuje da će Tramp, koji je odavno objavio svoju kandidaturu, izgubiti u trci sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali mu se ne sviđaju ni Trampovi protivkandidati u predizborima. Za "Fajnenšel tajms" on je izjavio da se nada da će se Jangkin predomisliti i kandidovati za predsendičku trku, a do tada je rekao svojim prijateljima da ne podržavaju nijednog kandidata do januara.

"Da li je Tramp pobediv? Jeste, ako se konsolidujemo. Bez toga, nema održivog puta", kaže savetnik jednog od velikih donatora.

Nekoliko megadonatora republikanaca, milijardera, poput šefova hedž fondova kao što su Pol Singer i Ken Grifin ili udovica "kralja kazina" Šeldona Adelsona Mirjam, sada su po strani. Za Pitera Tila, koji je kandidatima za Senat 2022. godine donirao 35 miliona dolara, izvori kažu da ne namerava da podrži predsedničku trku 2024. godine.

"Tradicionalni konzervativci u stranci pozivaju i donatore i kandidate da se suoče s realnošću pre nego što bude kasno, strahujući da bi oklevanje moglo da utre put da Tramp pobedi u republikanskim nominacijama", navodi se u tekstu.

Senator iz Jute Mit Romni, predsednički kandidat 2012. godine, kaže da bi donatori do kraja februara trebalo da izguraju iz trke kandidate sa manjim šansama za pobedu, ali ističe da svi misle da bi tu odluku trebalo da donese nečiji drugi kandidat. Podseća se da je trenutak kritičan jer dolazi republikanska predizborna debata, zakazana za 27. septembar, a bliži se i konačni rok za donatore da prijave svoje priloge saveznim vlastima do kraja meseca.   

Nijedna alternativa Trampu nije do sada mnogo ugrozila vođstvo bivšeg predsednika i to uprkos optužbama protiv njega, od kojih se neke odnose na pokušaje da se prekroji izborna volja na predsedničkim izborima 2020. godine.

"Odbijam da verujem da je Donald Tramp naš neizbežni izbor", kaže Bobi Kilberg, donator republikanaca koji podržava bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, jednog od kandidata koji su rekli da neće podržati Trampa.

Kao i drugi u ovom nadmetanju, i Kristi ima poteškoća da se izdvoji među šest ozbiljnih kandidata koji pokušavaju da pobede Trampa, koji vodi, prema istraživanjima, u Ajovi i Nju Hempširu.

Guverner Floride Ron Desantis verovatno je broj dva u Nju Hempširu, ali bi ga moglo prestići do pet kandidata. 

I donori su izgleda tako rasuti. Milijarderi iz brodske industrije Ričard i Elizabeta Ulejn koji su finansirali Trampa, sada podržavaju Desantisa, ko-osnivač "Orakla" Leri Elison podržava senatora iz Južne Karoline Tima Skota, a suosnivač "Vocapa" Jan Kum bivšu ambasadorku SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli. Neki su podelili svoje donacije na više kandidata, poput investitora i milijardera Stenlija Drakenmilera, Džefa Jasa i Klifa Asnesa od kojih je svaki dao po 250.000 dolara političkom štabu Krisa Kristija, ali i drugim kandidatima.  

Megadonatori imaju razloga i da budu oprezni u pogledu toga kako se njihov novac troši. Desantis se nekad smatrao za najveću Trampovu pretnju s obzirom na njegov ubedljiv reizbor 2022. na Floridi. Ali, od tada je izgubio podršku nekih donatora zbog donošenja zakona o zabrani abortusa, boreći se protiv Diznija i nazivajući "potpunu invaziju Rusije" na Ukrajinu teritorijalnim sporom, piše "Fajnenšel tajms".

Desantis je nastavio da prikuplja mnogo novca, uključujući više od milion dolara od prošlomesečne debate. "Never bek daun" koji podržava Desantisa, premašio je avgustovski cilj prikupljanja sredstava od 10 miliona dolara, kaže Džej Zajdman koji prikuplja donacije za Desantisa u Teksasu.

Ali Desantisovi rezultati, prema anketama, smanjili su se sa više od 40 odsto pre prve trke na 13 odsto sada, što ga stavlja u grupu onih koji jure za Trampom.

Udaljenost ovih kandidata do mesta favorita stavlja donatore protiv Trampa u poziciju da se pitaju zašto bi se trudili, kaže bivši kongresmen koji je bio veliki donator Romnijeve kampanje 2012. Frensis Runi.

"Sve dok Tramp poseduje toliki deo naše baze, šta tu ima da se udruži?", kaže Runi.

image