Srbija i Balkan

Raspada se Domovinski pokret? U Hrvatskoj niče nova stranka

Mario Radić, inicijator osnivanja stranke, kaže da će to biti moderna, suverenistička stranka, daleko kritičnija prema vlasti od svojih prethodnika
Raspada se Domovinski pokret? U Hrvatskoj niče nova stranka© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Po celoj Hrvatskoj osvanuli su plakati na kojima piše "Crno na belo", a reč je o novoj stranci koja nastaje posle raskola u Domovinskom pokretu. Inicijator osnivanja nove stranke, za koju se još ne zna kako će se zvati, je Mario Radić, do juče glavni finansijer Domovinskog pokreta koji je na stranačkim izborima izgubio od Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara. 

U međuvremenu su pale brojne uvrede i optužbe između dve struje koje su i dovele do raskola krajnje desničarske stranke u Hrvatskoj, koja se "proslavila", pre svega, u iskazivanju mržnje prema Srbima u Hrvatskoj, pišu "Večernje novosti".

"Naša stranka biće nešto sasvim novo u političkom svetu", najavljuje Radić, suvlasnik velikog trgovačkog lanca "Peveks", nastalog posle kraha osnivača i prvog vlasnika Zdravka Peveca.

Penava, bivši član HDZ-a, koji je izašao iz stranke i žestoko je kritikovao, sada zdušno podržava vladajući HDZ, a Radić najavljuje "modernu", suverenističku stranku, koja bi bila mnogo kritičnija prema vlasti.

Ako i neki poslanici iz "starog" Domovinskog pokreta priđu Radiću, HDZ će ostati sa 76 ruku u parlamentu, što je minimalno da se usvajaju zakoni. Neki kalkulišu da bi SDSS mogao da se priključi većini u Saboru, iako se Penava tome protivio.

Ankete pokazuju da je drastično pala popularnost Domovinskog pokreta, zapravo njegovim ostacima. Da su sada izbori, stranka bi jedva prošla u Sabor. Iscrpljena je i "municija" koja je pokretala desničare, otvorena mržnja prema srpskoj zajednici isprečavanje da njihove stranke učestvuju u političkom životu.

Očigledno, ni takva ekstremna politika nije dala rezultate, a najveća srpska stranka SDSS, koju vodi Milorad Pupovac, nije reagovala na brojne otvorene provokacije. Pre svega zahvaljujući Andreju Plenkoviću nisu smanjena prava koja Srbi u Hrvatskoj imaju, niti je vlada uskratila finansiranje srpskih institucija, kao i zagrebačkih "Novosti".

Međusobno prepucavanje bivših i sadašnjih članova Domovinskog pokreta brzo se završilo fijaskom, a mnogi analitičari tvrde da je raskol došao brže nego što se pretpostavljalo.

Analitičar Žarko Puhovski za osnivače nove stranke kaže da bar "znaju da izgovore tri-četiri suvisle rečenice", a iza sebe imaju bogatog investitora Maria Radića, koji je u dobrim odnosima sa najbogatijim Hrvatom Pavlom Vujnovcem. Svi iz stare i nove stranke dolaze iz Slavonije, a pitanje je da li nekoliko desničarskih stranaka uz HDZ uopšte ima šanse da se afirmiše u političkom životu.

Najveća je enigma hoće li ostati parlamentarna većina, jer su stalni prelazi članova Domovinskog pokreta u novu, još zvanično nepostojeću, stranku. Ministri iz hrvatske vlade iz redova Domovinskog pokreta, od kojih mnogi imaju diplome fakulteta u BiH, bez prethodnog iskustva u resorima koje sada vode, ne pokazuju želju da "promene dres", ali je pitanje kome će se prikloniti poslanici u Saboru.

image