Srbija i Balkan

Više javno tužilaštvo u Beogradu: Optužnica za Banjsku bez ikakvog značaja

Takozvane kosovske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih, objasnio je Nenad Stefanović
Više javno tužilaštvo u Beogradu: Optužnica za Banjsku bez ikakvog značaja© TANJUG/ Više javno tužilaštvo

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je danas da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica tzv. specijalnog tužilaštva Kosova protiv 45 osoba za oružani sukob u Banjskoj kod Zvečana, nema nikakav značaj.

Stefanović je za Tanjug podsetio da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom i Metohijom garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ističe da prištinske institucije nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih.

Stefanović je ukazao da se protiv Milana Radoičića, jednog od 45 ljudi protiv kojih je danas podignuta optužnica, vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela.

U pitanju su: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde, obratilo Euleksu i zatražilo da dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska, napomenuo je glavni tužilac.

Stefanović je naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od Euleksa.

Hil: SAD ne odustaju

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je danas, povodom podizanja optužnice u Prištini protiv 45 osoba za slučaj Banjska iz oktobra prošle godine, da je američki stav po pitanju tog slučaja poznat i da se SAD zalažu da učesnici tog događaja treba da budu pozvani na odgovornost.

"Pozicija SAD oko Banjske je dobro poznata, nismo menjali stav, zalažemo se da učesnici tog događaja budu pozvani na odgovornost. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, mora se vratiti dijalogu. To je ključno, nema izbegavanja dijaloga i svi napori treba da budu usmereni ka tome da se sedne za pregovarački sto", naglasio je Hil.

On je rekao da je taj stav ponovio i prilikom jučerašnje posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu.

image