Srbija i Balkan

Bez kazne za bivšeg poslanika u Saboru: Tvrdi da nije razbijao ćirilične table u Vukovaru

Stevo Culej je nepravosnažno je oslobođen na vukovarskom Županijskom sudu zbog podsticanja nasilja na protestu u septembru 2013. u Vukovaru nakon postavljanja dvojezičnih ploča na državnim institucijama u tom gradu
Bez kazne za bivšeg poslanika u Saboru: Tvrdi da nije razbijao ćirilične table u VukovaruGetty © Alen Gurovic/NurPhoto

Bivši poslanik u Saboru i predsednik Udruženja specijalne policije iz domovinskog rata Stevo Culej nepravosnažno je oslobođen na vukovarskom Županijskom sudu zbog podsticanja nasilja na protestu u septembru 2013. u Vukovaru nakon postavljanja dvojezičnih ploča na državnim institucijama u tom gradu.

U izjavi novinarima Culej je rekao da on nije razbio ni jednu ploču, kao i da nikoga nije podsticao na nasilje, nego da je samo pozvao okupljene građane, branitelje i "stradalnike" da odu do mesta gde su postavljene ploče, prenela je Hina.

Rekao je i da je dve godine ranije takođe, zbog nedostatka dokaza, bio oslobođen istih optužbi i da se to ponovilo i sada.

Početkom septembra 2013. godine vlada, na čijem je čelu bio današnji predsednik Hrvatske Zoran Milanović, postavljanjem dvojezičnih ploča na latinici i ćirilici na zgrade državnih ustanova i institucija započela je primenu Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Usledili su protesti dela vukovarskih veterana, a u naguravanju sa učesnicima protesta lakše je povređeno nekoliko pripadnika policije.
Do sada je zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, koje su razbijane u nekoliko desetina slučajeva, osuđeno više od 20 osoba na uslovne zatvorske kazne.

image