Srbija i Balkan

Packa Crnoj Gori iz Evrope zbog Zakona o predsedniku

Predsednica Skupštine trebalo je da predvodi crnogorsku delegaciju na POSPU-u 14. i 15. decembra u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde je trebalo da razgovaraju o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore
Packa Crnoj Gori iz Evrope zbog Zakona o predsednikuwww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Predsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) u Strazburu Vladimir Bilčik u razgovoru sa predsednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović otkazao je dolazak crnogorske delegacije zbog usvajanja Zakona o predsedniku, piše podgorički "Dan".

Povodom izglasavanja zakona reagovali su šef delegacije Evropskog parlamenta  za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izvestilac Tonino Picula. U zajedničkom saopštenju istakli su da su razočarani zbog potvrđivanja izmenjenog Zakona o predsedniku i neuspelog izbora sudija Ustavnog suda. Bilčik i Picula pozvali su na brz politički dogovor kojim će se završiti mandat ove vlade otvoriti put za nove parlamentaren izbore.

"Usvajanje izmena od 41 poslanika vladajuće većine direktna je pretnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja pretnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu.

Oni su apelovali na sve političke subjekte da se izdignu iznad svojih podela i hitno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu sa ustavom.

"Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU", naveli su.

Sa žaljenjem su konstatovali da nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u poslednjih pet godina, te da je, kako navode, razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko poslednjih meseci doveo u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa za pridruživanje EU.

Podsetimo, Skupština Crne Gore je juče, uprkos preporukama Venecijanske komisije (VK) da se zakon ne usvaja, jer je, prema njihovim zaključcima u koliziji sa Ustavom Crne Gore, ponovo usvojila izmene Zakona o predsedniku. Evropska unija pozvala je ranije crnogorske lidere da slede preporuke Venecijanske komisije.

Ovim izmenama predviđeno je da će se mandatarom za sastav vlade, ukoliko ga premijer ne predloži, smatrati kandidat koji ima jasnu podršku parlamentarne većine.

Mišljenje Venecijanske komisije zatražio je predsednik Milo Đukanović pošto je prethodno odbio da potpiše usvojene izmene ovog zakona i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje.

Podsećamo, Venecijanska komisija je dala preporuku da se ne usvoje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, navodeći da se tim zakonom menjaju ovlašćenja propisana Ustavom.

Venecijanska komisija je u zaključcima navela da o pitanjima ustavnosti odlučuju ustavni sudovi i da VK ne želi, niti ima mandat da se meša u ulogu ovih sudova.

image