Srbija i Balkan

Predsednica Skupštine: Nije postignut dogovor, Crna Gora i dalje bez vlade

Cilj DPS-a je da izazove haos, ocenjuje Miodrag Lekić
Predsednica Skupštine: Nije postignut dogovor, Crna Gora i dalje bez vladewww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Novi sastanak predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija, među kojima je bio i predsednik države i DPS-a Milo Đukanović, održan je jutros. Nakon sastanka Đurović je kazala da nije postignut dogovor ni o jednom pitanju, prenosi Tanjug.

Zahtevi Demokratske partije socijalista su, kako je Đurović navela, da se povuku izmene Zakona o predsedniku, izbor sudija Ustavnog suda i vanredni izbori, dodajući da je ostalima ključan problem izbor sudija Ustavnog suda, prenele su podgoričke "Vijesti".

Učesnici sastanka različito su ocenili okupljanje sa predsednicom Skupštine, koja je, između ostalog, istakla da je spremna da organizuje novi sastanak, ukoliko se za to pokaže volja među stranačkim liderima.

"Postavlja se pitanje da li se sastajemo da bi se sastajali ili da se postigne dogovor", rekla je predsednica crnogorske Skupštine, a prema njenim rečima, na današnjem sastanku je posebno bio "tvrd stav opozicije".

Sastanku je prisustvovao lider Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, ali ovog puta nisu bili prisutni lideri Demokratskog fronta (DF) i Ujedinjenih reformskih akcija (URA).

Raško Konjević (SDP): Dijalogom do rešenja

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević ustvrdio je da je na sastanku ipak postignut napredak, dodavši da dijalog treba nastaviti i ubrzati.

"Sugerisao sam kolegama da kroz nastavak dijaloga dođemo do rešenja koja se tiču sudija Ustavnog suda, ako ne 28. novembra onda nakon toga", rekao je Konjević.

Konjević je istakao da nije bila uspešna praksa da se gotova rešenja stave na sto, već da se dijalogom dođe do rešenja, dodavši da nema potrebe da se produbljuje institucionalna kriza kroz određena rešenja i da za postojeću krizu nema rešenja bez održavanja izbora.

Miodrag Lekić (DEMOS): Namera je da se izazove haos u Crnoj Gori

Lider partije DEMOS i kandidat stare-nove većine za mandatara Miodrag Lekić, istakao je da ne treba ulepšavati ishode sastanka, jer nije napravljen nikakav napredak.

"Ovde je blokada od opozicije da se ne izabere Ustavni sud, to je intonirao predsednik DPS-a, a sledili ga ostali iz opozicije", rekao je Lekić, dodavši da je namera da se izazove "haos" u državi, a da u tome prednjači predsednik Milo Đukanović, prenele su podgoričke "Vijesti". 

Branka Bošnjak (DF): Odgovori na sva pitanja nalaze se u rukama Ustavnog suda

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak istakla je da kriza zahvata sve grane vlasti.

"Nemamo vladu i mandatara jer je predsednik države izabrao da ne dodeli mandat Miodragu Lekiću. Došli smo u situaciju gde kriza zahvata sve grane vlasti. Svi odgovori se nalaze u rukama Ustavnog suda", rekla je Bošnjak i dodala:

"Uspeli smo da izvučemo od predsednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negde je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak, ističući da će čitava pozicija podržati sve kandidate za sudije Ustavnog suda.

Bošnjak je istakla da se nada da će sledeći sastanak biti konstruktivniji.

image