Srbija i Balkan

Abazović: Crnu Goru u destabilizaciju guraju oni koji rapidno gube podršku

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu je na današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka izjavio da Crna Gora nije u vanrednom stanju
Abazović: Crnu Goru u destabilizaciju guraju oni koji rapidno gube podrškuwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da Crna Gora nije u vanrednoj situaciji i da "samo oni koji ubrzano gube podršku guraju tu zemlju u destabilizaciju", prenose podgoričke "Vijesti".

"Nemojte sad, kad je u pitanju predsednik države da mislimo da Crna Gora ide stranputicom. Crna Gora nije u vanrednoj situaciji. Nju u destabilizaciju teraju oni koji rapidno gube podršku. Moj apel prema Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je da izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda", istakao je Abazović.

Crnogorski premijer prisustvovao je današnjem sastanku lidera parlamentarnih stranaka, na inicijativu predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović i ponovio da je jedina relevantna institucija za ocenu ustavnosti Ustavni sud.

"Treba da se posvetimo mnogo značajnijim pitanjima koja muče građane. Svi smo zainteresovani da deblokiramo Ustavni sud i prihvatamo tu odgovornost, a 22.novembra će se pokazati ko je, a ko nije za evropski put", istakao je on.

Abazović se, između ostalog osvrnuo i na to što predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije prisustvovao današnjem sastanku.

"Jeste malo čudno, Đukanović poziva na proteste, ali ne prisustvuje protestima, Đukanović poziva na dijalog, ne dolazi na dijalog, ali ne treba se baviti formalnostima, već suštinom", poručio je predsednik vlade Crne Gore.

Spomenuo je kandidate za sudije Ustavnog suda.

"Za četiri kandidata se nije čulo ništa što bi značilo njihovo osporavanje, 19 ih je bilo na poslednjem konkursu, ne znam gde mislimo da pronalazimo ljude", kazao je Abazović i istakao da Demokratska partija socijalista (DPS) opstruira izglasavanje, ponovivši da podrška ove partije slabi.

Na pitanje kako komentariše što pojedine kolege iz parlamenta traže da se postupak izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak, odgovorio je da bi oduzelo mnogo vremena, tačnije dva meseca, ukoliko bi se postupak vratio u početnu fazu. 

Odgovarajući da li će pokret građana "Ujedinjena reformska akcija" (URA) čiji je on predsednik, podržati izmene Zakona o predsedniku ukoliko sudije Ustavnog suda ne budu izabrane 22. novembra, Abazović je istakao da mišljenje o ustavnosti određenog akta može da da samo Ustavni sud.

"Možemo da iznesemo stav, ali svoj pečat daje ta institucija", zaključio je Abazović.

image
VV inauguration
banner