Srbija i Balkan

Crna Gora: Đukanović vratio parlamentu Zakon o predsedniku

Savetnik Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić, tvrdi da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore urušava državni poredak
Crna Gora: Đukanović vratio parlamentu Zakon o predsednikuwww.globallookpress.com © Xinhua

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku.

Savetnik Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić, tvrdi da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore urušava državni poredak.

"Na Trećoj sednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasedanja u 2022. godini, dana 2. novembra 2022. godine, donesen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore, glasovima 41 poslanika. Predsedniku Crne Gore ovaj zakon dostavljen je u četvrtak, 3. novembra u 13 časova. Narednoga dana, nakon što se upoznao sa formom i sadržinom Zakona, podrobno analizirajući njegova sporna rešenja, predsednik Đukanović odlučio je da vrati Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore na ponovno odlučivanje Skupštini Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dopis Predsednika Crne Gore dostavljen je danas predsednici Skupštine. Bastijančić navodi da bi se potencijalnim proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, kao i pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države.

Dalje navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, predsednik Crne Gore je konstatovao da bi se stvorile očito nedemokratske pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra kakvo je princip podele vlasti zasnovan na ravnoteži i međusobnoj kontroli, a ne, kako navodi, "na uzurpaciji jednog dela izvršne vlasti čiji je nosilac predsednik Crne Gore, i to od strane Skupštine Crne Gore kao najvišeg doma državnih legislativnih aktivnosti, čemu bi se, inače, u konačnom, pristupilo predmetnim zakonskim inženjeringom".

image
VV inauguration
banner