Srbija i Balkan

Vučević: Vlada usvojila zaključak o vraćanju vojnog roka

Na današnjoj sednici Vlade Srbije naloženo je da Ministarstvo odbrane pod hitno usvoji proceduru o pokretanju redovnog služenja vojnog roka, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević posle sednice Vlade Srbije
Vučević: Vlada usvojila zaključak o vraćanju vojnog roka© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Vlada Srbije usvojila je danas na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana, do kraja sledeće nedelje treba da se usvoje izmene zakona, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević posle sednice Vlade Srbije.

"Mislim da će Vlada Srbije do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici Vlade Srbije, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišemo na 75 dana", dodao je.

Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sledeće godine.

Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su recimo završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.

"Nama će trebati mladi momci koji znaju da vode i voze besposadne letelice, dronove, tako da će imati i klasičan oblik služenja vojnog roka, ali imaćemo i mladiće koji su određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama Vojske Srbije pomognu državi svojim znanjem i veštinama", rekao je Vučević.

Dodao je da je sinoć, nakon konferencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dogovoreno da Vlada već danas počne da radi na objavljenim merama.

Vučević je dodao da je na sednici donet zaključak kojim se nalažu aktivnosti i mere koje moraju sva ministarstva da primene u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite i aktivnosti i zaštite Srba na KiM, kao i naših nacionalnih interesa, a na osnovu mera koje je predsednik Srbije predstavio sinoć, odnosno vraćanje na stanje pre svih jednostranih poteza tzv. vlade Aljbina Kurtija.

"To podrazumeva jačane srpskih institucija na KiM, tačnije  njihovo nedozvoljavanje da one budu ugašene i prepoznavanje KiM kao područja posebne socijalne zaštite. Potom, formiranje specijalnog tužilaštva koje će procesuirati sve počinioce krivičnih dela vezana za ono što se dešava na KiM. To je što hoćemo da znamo i ime i prezime da znamo i odgovornost onog ko sprovodi nasilje nad Srbima", poručio je premijer Srbije.

Kao petu stavku, premijer je rekao da se u Skupštini Srbije podnese zahtev da se nelegalnim proglase svi akti koji su suprotni od proglašenja nezavisnog Kosova sa postignutim sporazumima između pregovaračkih strana. 

"Znači sve ono što se činilo jednostrano, sve ono što je poništavalo dogovore i napore za nas ne postoji, nevažeće, neobavezujuće i ne može da proizvodi pravno dejstvo", rekao je Vučević.

Poruka Srbima na KiM

Poručio da je želja države da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu tamo da žive, da niko ne širi dodatnu paniku, kao i da ih niko ne uznemirava.

"Nema predaje, kao ni povlačenja Srbije. Poštujemo sve, nećemo da imamo ratove i sukobe, ali mnogo je važno da Srbi na KiM izdrže, kao i da ostanu tamo da žive vekovima", izjavio je on i dodao da je to ključno.

Istakao je da se ne obazire na reakcije Prištine, već da je jedino što ga brine srpski narod koji živi na KiM.

"Da oni ne sprovode teror nad Srbima na KiM, mi ne bismo morali da preduzimamo neke aktivnosti. Da su poštovali proces dijaloga, i implementirali ono što je dogovoreno pre 11 godina, danas bismo imali mnogo bolju situaciju", napomenuo je Vučević.

Prema njegovim rečima, s obzirom da je Priština zabranila dinar, poštu, poštansku štedionicu, robu, lekove, upala u srpske opštine, lažno izabrala gradonačelnike, smenila ljude u sistemu policije, i sve poništili nasiljem, država Srbija će preduzeti mere.

"Srbija neće ostaviti Srbe na KiM. Ovo su ozbiljne mere koje spremamo, a opet da ne idemo u konflikt i rat, nego da pokažemo da je Srbija odgovorna strana u celom procesu i da čuvamo državu, kao i Srbe na Kosovo i Metohiji", zaključio je Vučević.

Predsednik Aleksandar Vučić je predstavio sinoć tokom obraćanja javnosti u Palati Srbija, zahteve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

Na sednici bi sva ministarstva trebalo da dobiju zadatke iz svoje nadležnosti kako bi ove mere bile što efikasnije operacionalizovane, kako bi se brže i bolje osetile na terenu i kako bi podrška i pomoć što pre stigla u narod, najavio je jutros šef diplomatije Marko Đurić.

 

image