Srbija i Balkan

Obuka za informativni rat? NVO koju plaća SAD drži tajni "masterklas" za srpske stručnjake

Među partnerima CRDF-a se navode Stejt department, Ministarstvo odbrane SAD, USAID, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine...
Obuka za informativni rat? NVO koju plaća SAD drži tajni "masterklas" za srpske stručnjakeGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Fondacija za civilno istraživanje i razvoj (CRDF) iza zatvorenih vrata u Beogradu danas i sutra organizuje masterklas zatvorenog tipa glavni govornik će biti američki diplomata i "aktivista" u NVO sektoru Džon Kapelo, tvrdi ruski Telegram kanal "Balkanskaja spljetnjica".

Pozivi savetnicima ministara, istaknutim novinarima, analitičarima i drugim stručnjacima navodno su počeli da se šalju pre mesec dana.

O temama koje će se obrađivati na (navodnom) događaju nema reči, ali istorijat i finansijeri CRDF, odnosno Kapela, dovoljno govore o njegovoj političko-ideološkoj podlozi.

Tako među svoje "partnere i sponzore" CRDF ubraja Stejt department, Ministarstvo odbrane SAD, Ministarstvo pravde SAD i USAID, dok je Kapelo prethodno služio kao vojni ataše SAD u Beogradu i na njegovom Linkdin profilu se navodi da je trenutno direktor "Balkanske bezbednosne mreže", a među čijim partnerima se ističu NATO, Ministarstvo odbrane SAD, i hrvatski bezbednosni portal "OBRIS - Obrana i sigurnost", između ostalih. 

CRDF je pre nekoliko godina pokrenuo onlajn platformu za obuku o "sajber higijeni" koja ima posebnu verziju za "državne službenike", navodi "Balkanskaja spljetnjica", i dodaje da je sadržaj preveden i dostupan u Moldaviji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji (uključujući KiM), Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Ovaj telegram kanal napominje i da je CRDF u leto 2023. potpisao Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom za digitalnu transformaciju Ukrajine, i sa Nacionalnom akademijom Službe bezbednosti Ukrajine. Na portalu CRDF se među partnerima i sponzorima ističe i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Kako navodi "Balkanskaja spljetnjica", Kapelo je još 2021. tvrdio da je za uspešno izvođenje informativnih operacija na Balkanu neophodno ne samo stvaranje mreža za promovisanje neophodnih narativa, već i direktna saradnja sa naučnom i stručnom zajednicom.

image