Srbija i Balkan

Srbin bez podrške za mesto direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH; Nešić ne odustaje od izbora

Radinković je bio predlog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenada Nešića, koji je za "Avaz" poručio da ostaje pri svom predlogu za direktora SIPA
Srbin bez podrške za mesto direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH; Nešić ne odustaje od izboraGetty © Denis Zuberi/Anadolu Agency

Načelnik policijske uprave Doboj Slobodan Radinković nije dobio podršku kolegijuma Saveta ministara za imenovanje na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), potvrdio je ovo za Radio Slobodna Evropa Zukan Helez, član kolegijuma Saveta ministara BiH, inače ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Zbog toga se ova tačka nije našla na dnevnom redu sednice Veća ministara BiH u ponedeljak, 16. septembra.

Radinković je bio predlog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenada Nešića, koji je za "Avaz" poručio da ostaje pri svom predlogu za direktora SIPA.

"Ostajemo pri Radinkoviću", napisao je Nešić u odgovoru "Avazu".

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je nakon današnje sednice kazao kako su predsedavajuća Borjana Krišto i on bili protiv stavljanja na dnevni red imenovanja Slobodana Radinkovića za direktora SIPA, kojeg je predložio ministar bezbednosti Nenad Nešić.

"Na kolegijumu smo koleginica Borjana Krišto i ja bili protiv da to ide na dnevni red s obzirom na informacije sa kojima raspolažemo da je predložena osoba na 'Skaj' aplikaciji. Dobili smo nezvanično podatke iz agencije koja sprovodi bezbednost u Bosni i Hercegovini da je deo kriminalnog miljea i ja nisam imao volje ni hrabrosti da glasam za takvu osobu", kazao je Helez.

On je kazao i da je osoba trećerangirana i da neko treba objasniti zašto dve osobe koje su bolje rangirane nisu predložene, jer se uglavnom praktikovalo da se uvaži prvorangirani predlog nezavisnog odbora.

Slobodan Radinković, kao kandidat za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, prošao je sve bezbednosne provere i ne postoje nikakve informacije da je navodno pripadnik kriminalnog miljea, rekao je ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić, povodom optužbi koje su se pojavile u federalnim medijima da je Radinković povezivan sa kriminalnim klanovima.

Ministar bezbednosti Nenad Nešić je naveo da neko pokušava da obezglavi SIPA u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada je zamenik direktora je van zemlje.

"Ovo što je rekao gospodin Helez nije istina. Ne postoji nikakva adekvatna ni relativna informacija da je gospodin Radinković pripadnik bilo kakvog kriminalnog miljea. Gospodin Radinković ima pristup tajno koji je dobio 2021. godine samim tim je prošao sve bezbednosne provere, samim time što je kandidat morao je proći provere i dostaviti dokumentaciju", naveo je Nešić.

Nešić je ukazao i da Darko Ćulum prilikom imenovanja nije bio prvorangirani nego drugorangirani i da zakon ostavlja diskreciono pravo da predloži jednog od uspešnih kandidata i da je smatrao da je Radinković najbolji kandidat i da je usaglašeni kandidat srpskog naroda.

"Gospodin Radinković se nije našao na dnevnom redu. To znači da je i dalje kandidat. Mi ćemo istrajati, a ukoliko ne dođe do nekog dogovora ovo vodi blokadi određenih odluka u Savetu ministara. Bojim se da dok se ne reši pitanje direktora SIPA nećemo imati imenovanje bilo koga na nivou BiH", kazao je Nešić.

Podvukao je da će ukoliko neko postavi uslove za imenovanje kandidata iz reda srpskog naroda, jednako reagovati.

Nešić je ponovio da Radinković ispunjava sve uslove i da je predlog srpskog naroda, kao i da mesto direktora SIPA pripada Srbima.

Sadašnjem direktoru SIPA Darku Ćulumu je u julu istekao mandat.

Direktora SIPA bira Nezavisni odbor Parlamenta BiH.

Ovaj odbor je osnovan na temelju Zakona o nezavisnim i nadzornim telima policijske strukture BiH iz 2008. godine.

Sastavljen je od devet članova, koji se biraju, između ostalih, među predstavnicima pravosudnih institucija, penzionisanih policijskih i državnih službenika i drugih istaknutih stručnjaka.

Nezavisni odbor je, između ostalog, nadležan da bira, Savetu ministara BiH predlaže najbolje kandidate za pozicije direktora i zamenika policijskih tela BiH, pokreće disciplinske postupke protiv njih, i predlaže njihovu smenu ako "počine tešku povredu službene dužnosti".

Radinković je prema listi Nezavisnog odbora Parlamenta BiH bio trećerangirani, dok je prvi na listi bio aktuelni direktor SIPE, Darko Ćulum.

image