Srbija i Balkan

Ivanu Todosijeviću uručena presuda jer je izgovorio istinu o Račku

Izricanje presude dolazi u trenutku da dodatno uplaši Srbe na Kosovu i Metohiji i izazove nove tenzije i potencijalnu krizu
Ivanu Todosijeviću uručena presuda jer je izgovorio istinu o Račku© Принтскрин/mapl.rks-gov.net/

Funkcioneru Srpske liste i predsedniku privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću danas je stigla pisana i prevedena presuda Osnovog suda u Prištini kojom je u oktobru zbog izjava o Račku osuđen na godinu dana zatvora zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je za Tanjug da će izjaviti žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana, što je i zakonski rok.

Presuda od 19. oktobra doneta je u ponovljenom procesu protiv Todosijevića.

U presudi se navodi da je Teodosijević kriv zato što je 24. marta 2019. u Zvečanu kao učesnik građanskog skupa protiv intervencije NATO u znak sećanja na žrtve bormbardovanja naveo da je razlog za bombardovanje na našu zemlju takozvana humanitarna katastrofa i da je Račak izmišljen na Kosovu i Metohiji.

Teodosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da će već u četvrtak podneti žalbu Apelacionom sudu. Kako "Novosti" pišu, očigledno je da je uručivanje presude Todosijeviću sračunato i tempirano baš u ovom trenutku s namerom Prištine da dodatno zaplaši Srbe na KiM i izazove nove tenzije i potencijalnu krizu. 

Ovo je prva presuda izrečena Srbima za verbalni delikt na Kosovu, koji srpski advokati smatraju kršenjem osnovnih demokratskih prava i kršenjem svih zakonskih normi, jer se time, kako upozoravaju, zabranjuje sloboda izražavanja i mišljenja.

Ovom drakonskom presudom, iz oktobra ove godine, Kurti je brutalno pregazio odredbe Briselskog sporazuma koje se tiču prava na pravično suđenje Srbima koji dolaze iz srpskih sredina. Ovim Priština želi da ukine slobodu govora za svakog Srbina na Kosovu i Metohiji. Srbima se brani da slobodno govore i misle.

Petković: Cilj uručivanja presude da se zastraše Srbi

Današnje uručivanje presude Ivanu Todosijeviću pažljivo sračunato i tempirano u Prištini s jednim jedinim ciljem – da se izvrši dodatni pritisak na Srbe, da se oni zastraše i da im se stavi flaster preko usta, da nigde ni na jednom mestu ne smeju da upozore na teror Prištine, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Očigledno je da Kurti na sve načine pokušava da isprovocira Srbe i novu krizu na terenu, jer nije uspeo ni dugim cevima ni oklopnim vozilima da izazove neodmerenu reakciju našeg naroda! Srbi ne nasedaju na njegove provokacije i zato sada udara na Ivana Todosijevića, jer zna da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji solidaran sa njim", naveo je Petković.

On je istakao da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršeno više odredaba Briselskog sporazuma, posebno tačka 10.

"Ona kaže da sastav sudija sudskog veća za slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski, dok su Todosijeviću prekršena i sva ostala osnovna demokratska i građanska prava na slobodu govora i mišljenja", naveo je Petković na Fejsbuku.

"Slučaj Račak", navodni je masakr nad Albancima, odnosno, kako se kasnije ispostavilo, namešteni zločin u kome su teroristi proglašeni za civile da bi se dobio povod za NATO bombardovanje Srbije.

Jedan od glavnih organizatora nameštenog zločina bio je šef misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker, koji je optužio srpske snage da su navodno masakrirale 45 nenaoružanih Albanaca u selu Račak - za koje se ispostavilo da su, zapravo, pripadnici terorističke OVK.

Račak je jedan u nizu nameštenih medijskih slučajeva, koji su tokom devedesetih godina 20. veka služili za uvođenje sankcija i kažnjavanje Srbije i Srba.

image