Svet

Hag: Tužilac zahteva da ostane na snazi presuda liderima OVK

Tužilac je zatražio od Žalbenog veća da potvrdi kazne koje su izrečene, jer nema sumnje da su bivši čelnici Udruženja ratnih veterana OVK počinili zločine za koje su optuženi
Hag: Tužilac zahteva da ostane na snazi presuda liderima OVKwww.globallookpress.com © Rob Romer

U Specijalizovanim većima 'Kosova' u Hagu, danas je nastavljena žalbena sednica u slučaju Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, lidera Udruženja ratnih veterana terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Tužilac je zatražio od Žalbenog veća da potvrdi izrečene kazne, jer, kako je naveo, nema sumnje da su bivši čelnici Udruženja ratnih veterana OVK počinili krivična dela za koja su optuženi, prenosi portal "Koha".

Gucati i Haradinaj u maju 2022. godine osuđeni su na četiri i po godine zatvora, uz novčanu kaznu od 100 evra, zbog krivičnih dela u vezi sa ometanjem postupka u Specijalnom sudu, kršenjem poverljivosti postupka, odavanja tajnih podataka, i zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka.

Vršilac dužnosti specijalnog tužioca Aleks Vajting usprotivio se navodima odbrane, koja je tvrdila da su Gucati i Haradinaj imali sa nepravedno suđenje.

"Optuženi tvrde da su u sudskom postupku nepravedno tretirani. Nema sumnje da su optuženi počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret. Oni su osuđeni nakon potpuno pravičnog sudskog procesa i izrečena im je pravedna kazna", rekao je Vajting i dodao:

"Tvrdimo da je ovaj slučaj pokazao da je ovaj sud vodio pravičan pravni proces u potpunosti štiteći prava optuženih. Časni sude, molimo vas da ostavite na snazi presude koje je izrekao sud", zaključio je Vajting.

On je istakao  da je sud utvrdio da je tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo svaki element koji se odnosi na pet od šest tačaka optužnice.

Odbrana je na jučerašnjoj sednici zatražila da Hisni Gucati bude oslobođen optužbi ili da se predmet vrati na ponovno suđenje, a da mu u suprotnom bude izrečena smanjena kazna. Takođe, odbrana Nasima Haradinaja zatražila je smanjenje kazne ukoliko se ne proglasi nevinim po svim tačkama optužnice.

image