Srbija i Balkan

Svečlja uveren: Most na Ibru biće otvoren vrlo brzo

Uveren sam da ćemo posle razgovora i koordinacije sa Kforom, koji je tamo prisutan, ali i razgovora u Briselu, uskoro imati drugačiju situaciju", rekao je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova
Svečlja uveren: Most na Ibru biće otvoren vrlo brzo© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, koji boravi u Nemačkoj na sastancima u okviru Berlinskog procesa, rekao je da će most na Ibru uskoro biti otvoren. Prema njegovim rečima, to će se desiti nakon koordinacije sa Kforom i razgovora u Briselu, prenosi "Gazeta ekspres".

"Most na Ibru će biti otvoren vrlo brzo. Uveren sam da ćemo posle razgovora i koordinacije sa Kforom, koji je tamo prisutan, ali i razgovora u Briselu, uskoro imati drugačiju situaciju", rekao je Svečlja u izjavi za "Dojče vele" na albanskom jeziku.

Otvaranje mosta je bila tema razgovora juče u Briselu tokom odvojenih sastanaka Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, posle čega su usledile kritike iz Prištine, o čemu je govorila i ministarka Aljbuljena Hadžiju.

"Pitanje mosta je svakako bilo predmet razgovora sa našim partnerima i sa Kforom, ako se osvrnemo na saopštenje lade Kosova, o tome se razgovaralo u Briselu, čak se u istom saopštenju kaže da je za EU jasno da otvaranje mosta nema alternativu i čak se pozivamo na mnoge izveštaje Evropske unije da se most mora otvoriti. Naravno, rekli smo da će most biti otvoren i o tome razgovaramo sa našim partnerima. Rekli smo da je na našim sastancima u kontinuitetu bilo diskusije o ovom (mostu), na sastancima premijera Kurtija i međunarodnih partnera, nikada nismo rekli da to treba da bude tema o kojoj treba da se razgovara u Briselu", dodala je.

Na reakciju novinara da se o mostu ipak razgovaralo, Hadžiju je kazala da je zamenik premijera tzv. Kosova Besnik Bisljimi tokom govora precizirao da su govorili o slobodi kretanja.

"O značaju kretanja znate da je to ustavno pravo i niko ga ne može kršiti. Dakle, u razgovoru sa predstavnikom EU, na bilateralnom sastanku, a ne na onom gde je bila prisutna Srbija, i za EU ​​je bilo jasno da otvaranje mosta nema alternativu. Smatramo da sastanci treba da nastave i koordinaciju", kazala je Hadžiju.

Da odluku o otvaranju mosta na Ibru treba doneti u dijalogu i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, poručila je misija NATO-a na sastanku sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

NATO je u saopštenju za javnost naveo da, kako ne bi ugrozili svoje trupe i lokalnu zajednicu, o otvaranju centralnog mosta u Mitrovici treba odlučiti u dijalogu.

"Pomoćnik generalnog sekretara NATO za operacije Tom Gofus je istakao potrebu za sveobuhvatnim i održivim rešenjima o mostu Ibru. Odluke se moraju donositi kroz dijalog, u blagovremenoj i efikasnoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i kako se ne bi ugrozila bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa", saopšteno je.

Gofus je dodao da je "misija Kfora koju vodi NATO obavezana mandatom UN da se bavi svim bezbednosnim problemima i obezbedi bezbedno okruženje na severu".

image