Srbija i Balkan

Monstat konačno prebrojao građane Crne Gore: Novi rok za objavljivanje podataka iz popisa stanovništva

Direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović je rekao da će Monstat do 1. oktobra upariti podatke sa registrom iz MUP-a i završiti poslednju fazu provere
Monstat konačno prebrojao građane Crne Gore: Novi rok za objavljivanje podataka iz popisa stanovništvaGetty © Milos Vujovic/Anadolu Agency

Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori biće objavljeni 15. oktobra, saopštio je direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović. On je, gostujući u Dnevniku TVCG, rekao da je softver završen, kao i revizija koda softvera.

"Sada je testiranje softvera u toku, a nakon toga sledi puštanje softvera u produkciju od 1. oktobra. Građani će moći da provere podatke do 7. oktobra", kazao je Pejović.

Dodao je da će Monstat do 1. oktobra upariti podatke sa registrom iz MUP-a i završiti poslednju fazu provere.

Popis stanovništva u Crnoj Gori sproveden je u decembru prošle godine. Prema preliminarnim rezultatima objavljenim u januaru, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Poznat je i broj domaćinstava, stanova i naselja, a Zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni, preneo je portal RTCG.

Podsetimo, iako po broju stanovnika barem 10 puta veća od Crne Gore, Republika Srbija objavila je prve rezultate popisa održanog tokom oktobra 2022. - one koji se odnose na broj stanovnika, pol i nacionalnu pripadnost - nepunih šest meseci kasnije, krajem aprila 2023. godine.

Dva meseca kasnije, odnosno osam meseci po održanom popisu, Republički zavod za statistiku objavio je i podatke o veroispovesti popisanih i jeziku kojim govore. Kasnije, tokom 2023, do najsitnijih detalja objavljeni su i ostali rezultati iz upitnika na koji su popisivačima podatke dali građani Srbije.

Što se tiče Crne Gore, a tamo je popis održan u decembru prošle godine, tamošnji zavod za statistiku Monstat do sada je objavio samo preliminarne rezultate popisa o broju stanovnika po naseljima, jedinicama lokalne samouprave kao i o broju stanova i domaćinstava.

Na rezultate o nacionalnoj pripadnosti građana Crne Gore, veroispovesti, jeziku kojim govore, koji su za Crnu Goru postali pre političko nego statističko pitanje, i dalje se čeka.

image