Srbija i Balkan

Ministar Nešić za RT Balkan: Sarajevo blokira izbor direktora SIPA po nalogu zapadnih ambasada

Ministar bezbednosti naglašava da ovakav postupak nije ništa drugo do pokušaj da se "obezglavi" SIPA u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada se zamenik direktora nalazi van zemlje, u bekstvu
Ministar Nešić za RT Balkan: Sarajevo blokira izbor direktora SIPA po nalogu zapadnih ambasada© РТ Балкан/Јелена Марковић

Sarajevo je očigledno dobilo nalog neke strane ambasade da blokira izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kaže za RT Balkan ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić, uz isticanje da to mesto pripada Srbima i da je na njima koga će na tu poziciju odabrati.

Slobodan Radinković nije dobio podršku kolegijuma Saveta ministara za imenovanje na poziciju direktora SIPA, jer su protiv stavljanja na dnevni red bili predsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto i ministar odbrane Zukan Helez. Zbog navodne povezanosti šefa dobojske policije sa kriminalnim miljeom. Dokaze o povezanosti nisu izneli, jer su ih "dobili nezvanično", rekao je tada Helez, pravdajući svoju odluku.

"Svakog Srbina koji je nepokolebljiv, koji radi u interesu Republike Srpske i srpskog naroda, koji je nepotkupljiv, koji se ne može uceniti pokušavaju da kriminalizuju tako što ga povezuju sa kriminalnim miljeom", ukazuje naglašava naš sagovornik Nešić, ističući:

"Osim novinskih napisa za tako nešto nemaju nikakve dokaze."

"Nezvanična informacija" o kojoj je Helez govorio ubrzo se proširila u medijima u FBiH, a Nešić ističe da je besmisleno što neko na osnovu spekulacija i novinskih napisa pokušava da kriminalizuje Radinkovića, prisećajući kako su i njega pokušali da diskredituju na sličan način.

"Prisetimo se situacije kada su pokušali i mene da kriminalizuju, i dan danas se to dešava, a ja sam prošao sve provere i dobio pristup 'tajno', 'vrlo tajno', isto tako i gospodin Radinković ima pristup 'tajno' koji je dobio 2021. godine. Samim tim je prošao sve bezbednosne provere, samim time što je kandidat morao je proći provere i dostaviti dokumentaciju", ukazuje ministar bezbednosti. 

Kome i zašto smeta Radinković na čelu SIPA?

Ministar bezbednosti naglašava da ovakav postupak političkog Sarajeva nije ništa drugo do pokušaj da se "obezglavi" SIPA u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada se zamenik direktora nalazi van zemlje, u bekstvu.

"Postavlja se pitanje da li nekome smeta što SIPA vrši akcije, pa zbog toga želi da spreči Radinkovićev dolazak na tu poziciju. U poslednje vreme je veliki broj hapšenja političara i visokih policijskih funkcionera u Federaciji BiH", ističe naš sagovornik.

Nešić ukazuje da se, za razliku od njega i Radinkovića, brojni političari iz FBiH spominju u "Skaj" prepiskama, njihovi pasoši, veze, dok Srba koje pokušavaju da povežu sa kriminalom nigde nema. 

Helez nije jedini koji je na ovaj način pokušao da diskredituje srpskog kandidata, među "zaštitnicima pravnog poretka" našao se i šef diplomatije BiH i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je pre samo nekoliko meseci povezivan sa jednim od najvećih narko-kartela na svetu.

O tome nisu izvestili "zli" Srbi, već Nemci. Naime, u tekstu "Tagešpigela" pod naslovom "Kriminalni kartel hteo da se infiltrira u državu: Bosanski ministar spoljnih poslova i narko-bos", opisuje se kako je funkcionisao jedan od najvećih narko-kartela na svetu i kakve su njihove veze sa visokopozicioniranim pripadnicima policije BiH i ministrom Konakovićem. 

U akcijama "Blek taj" i "Blek taj 2" ("Crna kravata") uhapšeni su brojni visokopozocionirani pripadnici policije BiH, a u akciji je, uz inostrane službe, učestvovala i SIPA.

Pored navedenog, moguće je i da političari iz Federacije BiH ovo čine u svrhu predizborne kampanje, kako bi animirali svoje biračko telo, i kako bi pokazali "da su čvrsti", navodi Nešić.

"Ima dosta i u predizbornoj kampanji, da bi pokazali da su čvrsti, da brane bošnjačku ideologiju, da su predstavnici Bošnjaka. Momenat u kojem se ovo dešava je jedan od dodatnih motiva", ukazuje Nešić, ističući:

"Smatram da oni, pre svega, ne žele da dozvole da na čelo SIPA dođe Slobodan Radinković, jer se radi o proverenom srpskom kadru i čoveku koji dugi niz godina uspešno i profesionalno radi svoj posao."

Kao još jedan razlog zbog čega ne žele Radinkovića, navedeno je da je problem što je trećerangiran od tri najbolje plasirana kandidata. 

Nešić je ukazao i da direktor SIPA u tehničkom mandatu Darko Ćulum prilikom imenovanja nije bio prvorangirani nego drugorangirani, kao i da mu zakon ostavlja diskreciono pravo da predloži jednog od uspešnih kandidata. On je, kaže, smatrao da je Radinković najbolji kandidat i da je usaglašeni kandidat srpskog naroda.

Ministar bezbednosti ukazuje da ne vidi razlog da se iko od kolega iz FBiH meša u izbor direktora SIPA, jer je to mesto koje pripada Srbima.

Nešić, koji je predložio načelnika policijske uprave Doboj Slobodana Radinković za tu poziciju, ukazuje da ovakvo ponašanje sarajevske političke vrhuške ne vodi ničemu, kao i da Srpska ima spreman odgovor. 

"Onda ćemo mi reagovati kontramerama i blokirati svaku odluku koju pokušaju da donesu", poručuje naš sagovornik.

Da li je u pitanju još jedna dnevnopolitička predstava za glasače iz FBiH, nalog zapadnih ambasada, pokušaj da se obezglavi SIPA ili, možda, sve zajedno?

Srbi, kako je navodi Nešić, od svog izbora da direktor Sipe bude Slobodan Radinković neće odustati.

image