Srbija i Balkan

Manastir Banjska se zatvara na četiri dana iz bezbednosnih razloga

Manastir se zatvara uoči godišnjice prošlogodišnjeg incidenta u kome je učestvovala prištinska policija
Manastir Banjska se zatvara na četiri dana iz bezbednosnih razloga© M. M./ATAImages.

Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj biće zatvoren za posete od 23. septembra do 26. septembra iz bezbednosnih razloga, saopštila je Eparhija raško-prizrenska uoči godišnjice incidenta u kome su prošlog 24. septembra u sukobu sa prištinskom policijom stradala trojica Srba - Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića i jedan "kosovski" policajac".

Manastir u koji je tokom incidenta upala grupa naoružanih, maskiranih ljudi za koje se kasnije ispostavilo da su pripadnici takozvane kosovske policije, koji su provalili manastirsku zaključanu kapiju, biće zatvoren četiri dana.

Kako se navodi u obaveštenju Eparhije, manastir Banjska biće "zatvoren za posete u ponedeljak, utorak, sredu i četvrtak (23 – 26 septembra) iz bezbednosnih razloga i očuvanja mira, koji je u ovom trenutku manastiru preko potreban".

Tzv. specijalno tužilaštvo Kosova objavilo je nedavno optužnicu protiv 45 osoba za, kako navode, "teroristički napad koji se dogodio u Banjskoj 24. septembra 2023. godine". Među optuženima je i bivši lider Srpske liste Milan Radoičić.

image