Srbija i Balkan

Diplomatska ofanziva "Kosova" u Južnoj Americi

Predstavnici privremenih prištinskih institucija su se tokom ove godine "razleteli" po regionu u kojem mnoge zemlje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova"
Diplomatska ofanziva "Kosova" u Južnoj Americi© Aleksandar Roknic/ATAImages

Očigledna je tendencija aktuelnog rukovodstva u Prištini da troši diplomatsku energiju u zemljama Latinske Amerike, što se posebno vidi u nedavnim razmenama s vladom Kolumbije, Kostarike, Salvadora i Paname, piše "Albanijan post".

List na albanskom jeziku napominje da je zamenica tzv. ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Liza Gaši posetila Kolumbiju, gde je najavljeno otvaranje "ambasade Kosova" u Bogoti, što će biti druga prištinska ustanova ovog tipa u Južnoj Americi, nakon one koja je otvorena u Panami.

Gaši je u oktobru prošle godine tražila da Panama ukine vize za građane "Kosova", pošto ta zemlja ima bezvizni režim za zemlje šengenske zone. Gaši je takođe posetila Kostariku uoči desetogodišnjice uspostavljanja "zvaničnih diplomatskih odnosa" s Prištinom.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je u maju prisustvovala inauguraciji ponovo izabranog predsednika Salvadora Najiba Bukelea, gde je izjavila da je "jačanje saveza sa zemljama ovog dela sveta je državni interes" Prištine.

Bivši ministar privremenih prištinskih institucija za evropske integracije Bekim Čolaku kaže za "Albanijan post" da je Kurtijev režim bio "veoma nespretan" u pogledu angažovanja na svetskoj sceni, uključujući i "očigledan ćorsokak u procesu evroatlantskih integracija", te da troši sredstva i diplomatsku energiju na "simbolične sastanke" u Južnoj Americi.

Sa druge strane, profesor na Fakultetu za menadžment u Parizu Valon Murtezaj pozitivno ocenjuje diplomatske napore prištine u regionu gde mnoge zemlje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova", ali napominje da bi Priština trebalo da usmeri diplomatske napore pre svega na SAD i druge saveznike koji su pružali "značajne finansijske, razvojne i diplomatske resurse i obezbeđivali priznanja".

image