Srbija i Balkan

Premijer Bugarske: Ton koji koristi Severna Makedonija ne vodi u EU

On je dodao da Severna Makedonija mora da ispuni zahteve EU ukoliko želi da postane deo Unije
Premijer Bugarske: Ton koji koristi Severna Makedonija ne vodi u EUGetty © Hristo Vladev/NurPhoto

Premijer Bugarske u tehničkom mandatu Dimitar Glavčev izjavio je da "ton koji koristi Severna Makedonija" neće doprineti da ova zemlja postane članica EU, prenosi "Telegrafi".

"Verujem da ton koji koristi Republika Severna Makedonija, ova retorika neće pomoći da postane članica Evropske unije", rekao je Glavčev.

On je dodao da Severna Makedonija mora da ispuni zahteve EU ukoliko želi da postane deo Unije.

"Bugarska je predvidljiv, lojalan partner EU. Nemamo čime da iznenadimo ostale zemlje članice. Podržavamo širenje i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Napravili smo mnogo kompromisa sa nacionalnim identitetom. Republika Severna Makedonija jednostavno mora da ispuni zahteve EU", kazao je Glavčev.

Odnosi Bugarske i Makedonije pogoršani su nakon reakcija makedonskih zvaničnika zbog nepostavljanja zastava ove zemlje tokom zvaničnog susreta predsednice Siljanovske Davkove i Rumena Radev prošle nedelje u Sofiji.

Za potpredsednika vlade i ministra saobraćaja Aleksandra Nikoloskog izjavio je ranije da "domaćin nije civilizovan, niti ima poštovanja, zato se dešavaju ovakve situacije".

Evropski poslanik EPP/GERB Andrej Kovačev je u izjavi za Bugarsku nacionalnu televiziju rekao da su obavestili Evropsku narodnu partiju o, kako je rekao, ponašanju VMRO-DPMNE i dodao da su zatražili pokretanje postupka za isključenje.

image