Srbija i Balkan

Mali: Strane investicije ove godine ponovo rekordne

Ministar finansija Srbije je podsetio da je osnovni cilj Srbija 2027. da do decembra te godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, a minimalna zarada 650 evra
Mali: Strane investicije ove godine ponovo rekordne© Milos Tesic/ATAImages

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je svaki budžet osnova za funkcionisanje države, odnosno za isplatu plata, penzija i za dalji nastavak investicija.

On je rekao da je Srbija za prvih osam meseci zaradila čak 132,5 milijardi dinara, što je preko milijardu evra više prihoda i da je zato država izašla sa jednim pozitivnim i razvojnim rebalansom budžeta.

"Želimo da vidimo šta su nam prioriteti, gde da usmerimo taj višak novca kako bi nastavili ubrzan rast i razvoj naše Srbije. Sve što radimo u ovom rebalansu budžeta i u budžetu za narednu godinu, koji ćemo pripremiti vrlo brzo, usmereno je ka daljem ubrzanom rastu i razvoju naše ekonomije i ka daljem podizanju životnog standarda", rekao je Mali za TV Pink.

On je podsetio da je osnovni cilj Srbija 2027. da do decembra te godine prosečna plata u Srbiji bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, a minimalna zarada 650 evra.

Prema rečima ministra, Srbija će 2027. biti i domaćin najveće svetske izložbe Ekspo 2027, koji osim što je velika čast za našu zemlju povlači sa sobom i ogromne obaveze.

Mali je naveo i da je Srbija za prvih šest meseci ove godine sa 4,3 odsto rastva bruto domaćeg proizvoda (BDP) druga najbrža rastuća ekonomija u Evropi, odmah posle Malte.

"Ne sećam se da smo ikada u nekom prethodnom periodu prethodne vlasti bili jedna od dve ili tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi", naglasio je ministar finansija Srbije.

Dodao je i da su strane direktne investicije (SDI) u prvoj dekadi septembra bile 3,2 milijardi evra i za 12,1 odsto su veće nego prošle godine u isto vreme, pri čemu je kako je podsetio prošla godina sa 4,5 milijarde evra SDI bila apsolutno rekordna.

Mali je rekao i da preko 60 odsto svih investicija koje dolaze u region Zapadnog Balkana dolaze u Srbiju.

"Svake godine probijamo rekorde kada je reč o SDI, a to znači da smo se potpuno promenili, da smo atraktivniji, konkurentniji, privlačniji za investicije. To znači i otvaranje fabrika u Srbiji, otvaranje novih radnih mesta", rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da je stopa nezaposlenosti danas u Srbiji najniža u istoriji i da je trenutno 8,2 odsto, dok je, sa druge strane, stopa zaposlenosti nikad veća na ukupan broj stanovnika i da 2,360 milijardi ljudi rade, plaćaju doprinose i primaju platu.

Naveo je i da je kurs dinara stabilan uprkos svim globalnim izazovima, da imamo nikad veće devizne rezerve koje su preko 28 milijardi evra, ali i da takođe imamo 47, odnosno 48 tona zlata u trezorima što nikada nije bio slučaj.

Kako je istakao, država je potpuno likvidna i sve svoje obaveze isplaćuje u dan i dinar.

"To sve dokazuje da se naša zemlja na pravi način nosi sa svim izazovima", naglasio je Mali.

Dodao je i da će od 1. januara naredne godine, zarade u javnom sektoru biti povećane osam odsto, pri čemu će za prosvetare i vaspitače povećanje biti 12 odsto.

"Prosvetari dobiju 50 odsto više nego ostali, upravo sa željom da unapredimo njihov položaj i da dostignemo onaj cilj o kome razgovaramo i sa kojim izlazimo pred sindikate, a to je da tu osnovnu zaradu izjednačimo sa prosečnom zaradom u republici", rekao je Mali.

Mali je istakao i da će od 1. januara 2025. minimalna zarada biti veća za čak 13,7 odsto i iznositi 53.592 dinara, ili 457 evra, što je, kako je podsetio, ogromna razlika u odnosu na 2010. kada je minimalna zarada bila 15.700 dinara.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine prosečna plata u Srbiji biće preko 900 evra.

Podsetio je i da od 1. decembra ove godine biti povećane i penzije dvocifreno, odnosno za 10,9 odsto i sledeće godine imaćemo u proseku penzije od 435 evra.

Ministar je naveo i da se kao što je i predsednik Vučić obećao, podiže i jednokratna naknada za prvorođeno dete na 500.000 dinara, za drugorođeno na 600.000 dinara, dok je naknada za treće rođeno dete 2.280.000 dinara, a za četvrto rođeno dete 3.180.000 dinara.

image