Srbija i Balkan

Ambasador Rusije u Srbiji: Nisam siguran da Zapad najbolje razume šta je nuklearna katastrofa

Rusija je i sada veoma suzdržana, ali biće odgovor za svaku zemlju, kao i za nenuklearne zemlje koje uz podršku nuklearnih država izvedu napad, ukazao je Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji: Nisam siguran da Zapad najbolje razume šta je nuklearna katastrofa© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Situacija u svetu sada je neverovatno zaoštrena, još se nekako drži, ali je na ivici katastrofe, rekao je na predavanju o rusko-srpskim odnosima u aktuelnim geopolitičkim okolnostima ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Zapad izgleda nema ili ne želi da ima razumevanja za posledice katastrofe na čijoj ivici se međunarodna zajednica nalazi. Mi smo morali zbog svih pretnji težim i razornijim naoružanjem, udarima u dubinu Rusije, da obnovimo koncept nuklearnog odvraćanja, na čemu se temeljno radilo", rekao je Bocan-Harčenko na predavanju u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Tadašnji SSSR Sjedinjene Američke Države su praktično primorale da radi na nuklearnom naoružavanju, jer su prvi put upotrebile nuklearno oružja bez ikakvih vojnih neophodnosti u Japanu.

"To je urađeno samo radi demonstracije za svetsku zajednicu, da se pokaže ko je sada i ko će naređivati svima. Po cenu neverovatnog napora po zemlju koja je izašla iz takve katastrofe, kao što je bio Drugi svetski rat, tada je očuvan suverenitet, a biće očuvan i sada po svaku cenu", rekao je Bocan-Harčenko.

On je pojasnio da je Rusija primorana da menja nuklearnu doktrinu, a kako je podsetio, jedna od izmena podrazumeva i da u slučaju napada koji predstavlja kritični rizik po opstanak i suverenitet zemlje, uzvratni odgovor obuhvatiće sve zemlje koje su na ovaj ili onaj način učestvovale u napadu.

"Rusija je i sada veoma suzdržana što se tiče rata, ali biće odgovor za svaku zemlju, kao i za nenuklearne zemlje koje uz podršku nuklearnih država izvedu napad. Konkretno, recimo priča se da Ukrajina treba da dobije dozvolu, što je ludost, za upotrebu oružja dugog dometa za napade u dubinu Rusije. Jasno je da tu Ukrajina sama nema ništa sa upotrebom takve vrste naoružanja. Sve pripreme, obaveštajni podaci, satelitski, pa sve do samog projektila do obezbeđenja, sve je naravno zapadno. To je, u stvari, akcija Zapada ne Ukrajine. Formalno to će biti agresija od strane Ukrajine, ali to ne znači da će biti odgovor samo za ovu zemlju. Biće adekvatnog odgovora za širu grupu država direktno uključenih u takav napad", objasnio je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je važno da u ovim pitanjima "budemo veoma suzdržani, ukoliko je to sada uopšte moguće", kao i da na ovom planu postoji potpuno poverenje sa Belorusijom koja je najbliži saveznik i pouzdan partner.

"Ne znam šta misli i kako to prihvata Zapad, možda oni i dalje smatraju da je to ludo, možda uopšte ne razumeju kada je u pitanju nuklearno oružje šta ovo u stvari znači. Ali, imaju knjige, pa neka pročitaju. I oni su štampali ranije, recimo u Zapadnoj Nemačkoj, slikovnice za decu o posledicama nuklearnog udara. Mogu da pročitaju, imaju i slike šta znače posledice nuklearnog udara", naveo je Bocan-Harčenko.

On je istakao i da je stvaranje multipolarnog sveta već počelo i da predstavlja objektivnu stvarnost, što Zapad nikako ne prihvata želeći da zadrži svoju poziciju hegemona, što je nemoguće jer se novi svet već stvara.

Istakao je i da je više puta ukazivao da politika Zapada prema Moskvi, za koju je rekao da je danas možda najviše zaoštrena, nije posledica pokretanja Specijalne vojne operacije, već da je nastavak one ranije koja je želela da porazi i ponizi Rusiju.

Bocan-Harčenko govorio je i o značaju BRIKS-a za koji je rekao da postaje jedna od najuglednijih i najperspektivnijih institucija.

"Poslednjih godina bilo je bezbroj aktivnosti i proširenih delatnosti ove organizacije koja uključuje najmoćnije države sveta. Nema sfere života koju BRIKS ne obuhvata. Treba spomenuti i da moraju da se menjaju finansijske institucije jer su sada pretvorene u dominaciju dolara, odnosno dominaciju SAD. To sprečava normalan razvoj svih država, a na osnovu povelja UN one moraju da budu jednake i suverene", ukazao je Bocan-Harčenko.

image