Srbija i Balkan

Razdvojeni evropski putevi Albanije i Severne Makedonije

Skoplje ostaje u limbu, Albanija sredinom oktobra otvara prvi klaster
Razdvojeni evropski putevi Albanije i Severne MakedonijeGetty © Oleksandr Filon

Put pridruživanja Albanije EU biće odvojen od puta Severne Makedonije, a prvi pregovori će biti zvanično otvoreni 15. oktobra, jednoglasno su odlučili ambasadori zemalja članica bloka, prenosi "Euraktiv" pozivajući se na neimenovane izvore iz Bugarske.

Prvobitno je bio plan da dve zemlje zajednički napreduju ka EU, ali je zbog sporova Skoplja i Bugarske, stvarno otvaranje poglavlja odloženo, što je, objašnjava portal, direktno uticalo na napredak Tirane.

Kako se navodi, Albanija će tako sredinom oktobra otvoriti prvi klaster koji pokriva nekoliko poglavlja koji se tiču javnih nabavki, statistike, pravosuđa i osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti i finansijske kontrole.

"Ovo su dobre vesti za Albaniju u njenim naporima da ispuni zahteve za napredovanje na putu ka EU, ali predstavlja korak unazad za Severnu Makedoniju, koja ponovo ne uspeva da načini odlučujući korak ka članstvu u EU", ocenjuje portal.

Bugarska i Severna Makedonija dogovorile su se pod francuskim predsedavanjem EU u julu 2022. da izmene ustav radi uključivanja bugarske manjine. Sofija bi zauzvrat povukla veto i Skoplje bi moglo da napreduje u pregovorima ka EU.

Međutim, sporazum nije sproveden zbog, kako navodi "Euraktiv" nedostatka političke volje i konsenzusa u Severnoj Makedoniji, što je dovelo do zastoja u procesu pristupanja obe zemlje.

U međuvremenu, nova vlada Hristijana Mickoskog jasno je stavila do znanja da Severna Makedonija želi da ponovo pregovara o takozvanom "francuskom kompromisu".

EU je odbacila ovaj stav i upozorila da će sledeći korak biti razdvajanje Severne Makedonije od Albanije i davanje šanse Tirani da napreduje.

image