Srbija i Balkan

Kugler: Neophodno formiranje ZSO, Austrija najveći pobornik integracije Srbije u EU

Sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i "Kosova" je od suštinskog značaja i preduslov za kredibilnu perspektivu EU, naglasila je predsednica grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta
Kugler: Neophodno formiranje ZSO, Austrija najveći pobornik integracije Srbije u EUGetty © Frank Rumpenhorst/picture alliance

Predsednica grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta iz redova Narodne partije Austrije (OVP) Gudrun Kugler ističe da želi da Srbija što je pre moguće postane članica EU i ocenjuje da je stanje srpske zajednice na severu "Kosova" veoma "kritična tačka" zbog čega je formiranje Zajednice srpskih opština neophodno.

"Austrija je priznala Kosovo kao nezavisnu državu pre 16 godina. Kao i svim zemljama Zapadnog Balkana, 'Kosovu' je takođe potrebna kredibilna perspektiva EU. Međutim, zajednička perspektiva Evrope može uspeti samo ako svako da svoj doprinos i ako se u regionu osiguraju dobrosusedski odnosi. Stoga je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova od suštinskog značaja i preduslov za kredibilnu perspektivu EU", kaže Kugler za "Kosovo onlajn".

Ona je naglasila da EU posreduje u dijalogu, dodavši da je potreban "brz napredak i konstruktivan angažman" obe strane kako bi se već postignuti sporazumi sproveli.

"Svaki napredak, ma koliko mali, veoma je važan. Još uvek otvorena, veoma kritična tačka sa moje tačke gledišta je stanje srpske zajednice na severu Kosova, gde je neophodno formiranje Zajednice srpskih opština kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu i sveobuhvatna zaštita srpskog kulturnog i verskog nasleđa. U tom smislu, imamo jasno očekivanje da će Kosovo ispuniti svoje međunarodne obaveze", smatra Kuglerova.   

Komentarišući to što, za razliku od SAD, EU, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, iz Austrije nije bilo osude Kurtijevih jednostranih poteza, ona je navela da je Međunarodna zajednica, uključujući i Austriju, odmah "osudila nasilje koje se dogodilo na severu u proleće prošle godine, kao i oružani napad u Banjskoj u septembru prošle godine".

" Nedavni jednostrani koraci Kosova bez prethodne koordinacije sa međunarodnim partnerima nisu od pomoći. Hitno nam je potrebna stabilnost u regionu i, da bi to uspelo, rešenje otvorenih pitanja kroz dijalog, poručuje predsednica grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta. 

Odgovarajući na pitanje da li su realna očekivanja njenog stranačkog kolege Andreasa Miniha, koji zagovara članstvo takozvanog Kosova u EU do 2029. godine, ona je navela da je "Kosovo" podnelo zahtev za članstvo u EU u decembru 2022, ali da se EU time do sada nije dalje bavila zbog nepriznavanja Kosova od strane nekoliko država članica.

"Austrija podržava Kosovo na njegovom putu u EU i takođe se zalaže za dalje razmatranje zahteva. Međutim, takođe mora biti jasno da Kosovo tek treba da krene na intenzivan reformski put ka EU kako bi perspektiva pristupanja bila na dohvat ruke. Trenutno se ne usuđujem da govorim o rokovima. Naravno, na kraju mora doći do pune normalizacije odnosa sa Srbijom. To je takođe suštinski preduslov za pridruživanje Kosova EU", naglašava Kuglerova.

Ona je istakla i da veoma ceni srpsku dijasporu u Austriji, dodavši da je Dunav snažan simbol povezanosti dve zemlje.

"Balkan je uvek bio važan za Austriju. Danas sebe u EU vidimo kao zagovornike zemalja Zapadnog Balkana. Beč bi takođe mogao da posreduje u sukobima na Balkanu i da bude mesto za dijalog", kaže austrijska poslanica.

Naglasila je da je Austrija jedan od najvećih pobornika integracije Srbije u EU, ne samo zbog geografske blizine, već i zbog bliskih političkih, ekonomskih, kulturnih i pre svega ljudskih veza, te da je Srbija zabeležila pozitivne pomake poslednjih godina. 

"Srbija je deo evropske porodice i nadam se da će dalje napredovati kako bi što pre pristupila EU. Austrija je oduvek imala jasnu posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana i smatra da region ima realne izglede za članstvo u Uniji", poručila je ona.

Za predstojeće parlamentarne izbore u Austriji, kaže da su od sudbinskog značaja jer se postavlja pitanje da li će se zemlja opredeliti za levu ili desnu ideologiju, ili će ići srednjim putem koji promoviše Narodna stranka.

image