Srbija i Balkan

Priština priznala: Hteli bismo helikoptere, ali nismo suvereni

Prištinski ministar priznao je da lažna država nije država - jer letelice ne može da nabavi bez dozvole Kfora
Priština priznala: Hteli bismo helikoptere, ali nismo suvereni© Carsten Koall/Getty Images

Ministar unutrašnjih poslova  privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja, kaže da vlasti takozvanog Kosova planiraju da nabave helikoptere, ali da za tako nešto Kfor, koji kontroliše vazdušni prostor nad južnom srpskom pokrajinom, mora da da dozvolu.

Svečlja je u intervjuu za "Kaldžo" naveo da je bivši komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća zaustavio helikopter koji je MUP iznajmio kako bi prevezao bivšeg policajca Dejana Pantića sa graničnog prelaza na Jarinju gde je uhapšen u decembru 2022.

"Imamo problem, vazdušni prostor kontroliše Kfor, što znači da nismo potpuno suvereni", rekao je Svečlja.

Govoreći o otvaranju mosta na Ibru, Svečlja kaže da će se to dogoditi, a da se trenutno dogovara sa saveznicima pravo vreme, prenosi "Gazeta ekspres".

Istakao je da se sa saveznicima ne razgovara o tome da li treba da se otvori most, već samo o tome - kada će se to dogoditi.

"Pitanje je trenutka kada most treba da bude otvoren i zato o tome razgovaramo", rekao je Svečlja.

Navodi i da je Kfor bio upoznat sa svim ranijim akcijama na mostu, testiranjima i sređivanjem.

Upitan da li je bilo pregovora sa onima koji su "napali kosovsku policiju 24. septembra 2023. godine u Banjskoj", Svečlja je odgovorio da "nema potrebe za bilo kakvim pregovorima".

Svečlja je za "Kaldžo" povodom navoda da je Ambasada SAD odložila obuke Kosovske policije, naveo da ništa nije tačno u vezi sa obukama i njihovim prekidom.

"Mogu samo da potvrdim ono što je Kosovska policija saopštila, mi smo ovu informaciju, koja dolazi iz raznih debata, već u potpunosti razjasnili, ali u stvarnosti uopšte ne važi", rekao je.

Ističe da se većinom akcije takozvane vlade "Kosova" preduzimaju u dogovoru sa svim partnerima.

Dodajući da postoje nesuglasice s međunarodnim partnerima kada je reč o vremenu sprovođenja nekih akcija, Svečlja kaže da to znači da "Kosovo" želi normalizaciju na severu.

"Srbija je kontinuirano narušavala integritet i suverenitet Kosova,  zato je reč o operativnim procenama koje policija, OAK, druge institucije koje se bave ovom oblašću rade kako bi u jednom ili drugom trenutku mogle da preduzmu", naglasio je Svečlja koji je samo nekoliko rečenica ranije otvoreno priznao da Kosovo nije suvereno.

image