Srbija i Balkan

Svečlja sa načelnicom Operativnog odeljenja Generalštaba NATO-a: Nazvao Srbe teroristima

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja poziva na kažnjavanje Srba koje naziva "nasilnim ekstremistima i teroristima"
Svečlja sa načelnicom Operativnog odeljenja Generalštaba NATO-a: Nazvao Srbe teroristima© TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja sastao se sa načelnicom Operativnog odeljenja Generalštaba NATO-a Arijelom Viehe sa kojom je razgovarao o radu privremenih institucija na severu Kosova i Metohije.

Svečlja je pozvao na kažnjavanje Srba koje naziva "nasilnim ekstremistima i teroristima", aludirajući na događaj u Banjskoj septembra prošle godine.

"Obavestio sam Viehe o radu naših institucija u službi svih građana. Izrazio sam zabrinutost zbog kontinuiranog destruktivnog pristupa Srbije, kao i njenog pretećeg jezika i delovanja u odnosu na našu republiku. Istakao sam važnost kažnjavanja nasilnih ekstremista i terorista, kao garancije da se neće ponoviti napadi sa kojima smo se suočili zajedno sa pripadnicima Kfora", napisao je Svečlja.

On je dodao da ceni obostranu saradnju i neumoran rad tzv. kosovske policije i Kfora u "stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za građane".

Zanimljivo je kako zvaničnici privremenih prištinskih institucija ne propuštaju priliku da govore o tome da rade "u službi svih građana", dok istovremeno godinama kontinuirano vrše tiho etničko čišćenje Srba iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije: od napada na Srbe, preko pucanja na decu na Božić, paljenja imovine, obijanja crkava, iskopavanja grobnica, do zabrane uvoza lekova i ukidanja dinara kao platnog sredstva i tako dalje, jer spisak je dugačak – sve "u službi svih građana", osim srpskih. 

Trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena posle incidenta na ulazu u selo Banjska na severu Kosova i Metohije 24. septembra prošle godine. Tada je ubijen i jedan policajac tzv. kosovske policije, a drugi ranjen, zbog čega prištinske institucije Srbe nazivaju teroristima. 

Obdukcioni nalaz Stefana Nedeljkovića, kojeg je ubila takozvana kosovska policija tokom sukoba koji se dogodio u Banjskoj, još nije stigao, rekao je advokat Miloš Delević.

image