Srbija i Balkan

Simbol otpora: Sa tvrđave Mali Zvečan noćas uklonjena velika srpska zastava

Velika srpska zastava na tvrđavi Mali Zvečan stajala je godinama, decenijama unazad, vidljiva sa velikog dela Kosova, sa prostora i severno i južno od Ibra, i bila je jedan od simbola srpskog otpora i borbe za opstanak na KiM
Simbol otpora: Sa tvrđave Mali Zvečan noćas uklonjena velika srpska zastava© M.M./ATAImages

Velika zastava Srbije uklonjena je tokom noći sa tvrđave Mali Zvečan iznad Zvečana i Severne Mitrovice. Meštani ova dva grada jutros su primetili da nema srpske zastave,  kao ni jarbola na kome je stajala. 

Zastava je uklonjena tokom noći, a nema informacija ko je to i kada tačno uradio. 

Portalu "Kossev" jutros je iz policije rečeno da oni "nemaju veze sa tim slučajem, kao i da neće biti pokrenuta istraga". 

"Nama nije stigla nikakva žalba i prijava za to, pa se nikakva procedura ne može pokrenuti. Takođe, policija nema ništa sa tim slučajem", rekao je za Kossev zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani. 

Napadnut Srbina koji je prijavio incident

Skidanje trobojke policiji je prijavio predsednik novoformirane Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, a iz te stranke je saopšteno da su ga tom prilikom pripadnici reda fizički napali u stanici u Zvečanu.

Srpska demokratija je najoštrije osudila fizički napad na svog lidera, piše RTS.

"Predsednik Srpske demokratije u policijskoj stanici se našao da bi prijavio skidanje srpske zastave. Međutim, tamo je naišao na neprijateljsko ponašanje policijskih službenika, od kojih ga je jedan pesnicom udario u predelu stomaka", saopštila je Srpska demokratija.

Srpska demokratija pozvala je Unmik, OEBS, Euleks i ambasade u Prištini da u najkraćem roku osude taj napad.

Zahteva, takođe, od Policijskog inspektorata da "privede pravdi i kazni policijskog službenika koji je fizički napao predsednika Srpske demokratije, iživljavajući se nad njime zato što je došao da prijavi nezakonito skidanje srpske zastave".

Podseća da je isticanje narodnih zastava svih zajednica na KiM dozvoljeno i regulisano zakonom.

Hronologija skidanja srpskih simbola na KiM

Uklanjanje zastave Srbije sa Malog Zvečana samo je nastavak uklanjanja srpskih simbola na severu KiM. Početkom februara na uzvišenju ka Malom Zvečanu uklonjen je bilbord u bojama srpske zastave. Na betonskoj konstrukciji na kojoj je stajao tokom noći iscrtani su grafiti "UČK". 

Bilbord je godinama stajao na prevoju kao Malom Zvečanu, a uklonjen je od strane grupe ljudi u vreme dok su kosovski ministri Svečlja i Krasnići obilazili radove na obnovi kuća, par stotina metara dalje. 

Nekoliko dana ranije, dvojica ministara prisustvovali su i obaranju bilborda sa likovima počasnih građana opštine Zvečan, na putu od Severne Mitrovice prema Leposaviću. 

Tada su rekli da će "jedini simbol države Srbije na Kosovu biti srpska ambasada u Prištini". 

Velika srpska zastava na tvrđavi Mali Zvečan stajala je godinama, decenijama unazad, vidljiva sa velikog dela Kosova, sa prostora i severno i južno od Ibra, i bila je jedan od simbola srpskog otpora i borbe za opstanak na Kosovu.

image