Srbija i Balkan

Hetemi, Zećiri, Atić i Peci su srećni: Kako je Kurti još jednom izigrao Srbe na Kosmetu

Uz referendum 21. aprila, koji će, sasvim je izvesno propasti, jedini način da četvorica albanskih gradonačelnika budu smenjeni jeste da daju ostavke za šta oni do sada nisu želeli ni da čuju
Hetemi, Zećiri, Atić i Peci su srećni: Kako je Kurti još jednom izigrao Srbe na Kosmetu© РТ Балкан/ Зоран Шапоњић

Ako je u priči o referendumu za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM, a koja traje već godinu dana, išta izvesno, to je činjenice da je Aljbin Kurti i u ovom slučaju do kraja ostao dosledan sebi. Da u još jednom slučaju zagorča život Srbima na Severu, da ih još jednom izigra, ponizi, da obesmisli svaki njihov pokušaj da se izbore za ono malo prava koja su im preostala.

Priča o referendumu na severu KiM, koji će biti održan 21. aprila, i koji će, sada je sasvim jasno propasti, postala je u međuvremenu, jasno je to svima na Kosmetu, i deo Kurtijeve predizborne kampanje u kojoj je u on već uveliko.

"Kurti sada, pored ostalog i posetom od pre par dana, svojim biračima dokazuje da je posle 25 godina od rata, on uspeo da 'pokori' sever, da stavi pod kontrolu i poslednje srpsko selo kraj Jarinja i Brnjaka. U tu priču sasvim se dobro sada uklopio i referendum, mada, ko i malo zna Kurtija jasno mu je da je njegova namera od početka bila da referendum propadne, da se Srbi zamajavaju dok vreme prolazi", konstatuje jedan od naših sagovornika, Srbin sa severa KiM.

Sami izborni uslovi za referendum, od kamera na biračkim mestima, ukidanja mogućnosti glasanja poštom, do činjenice da bi za smenu Erdena Atića u Severnoj Mitrovici na referendumu trebalo više od 9.000 glasova, rezultirali su stavom Srpske liste da Srbi ne treba da izađu na glasanje.

Sa druge strane, dok je većina poznavalaca kosovskih prilika očekivala da gradonačelnici opstruišu referendum zahtevom za ocenu njegove ustavnosti, prečica je nađena u postavljanju izbornih uslova koji su rezultate izjašnjavanja građana učinili izvesnim i pre glasanja. Mada, pitanje zakonitosti referenduma i dalje je otvoreno i može biti pokrenuto u svakom trenutku i na neodređeno vreme odložiti nastavak procesa ako on sada više ima ikakvog smisla.

"Referendum kao vid izjašnjavanja građana ne postoji u kosovskom zakonu i to je činjenica. Zakon kaže da je CIK Kosova nezavistan organ koji sprovodi izborne procese, i – tačka. Tu se referendum ne pominje. U Prištini onda, ne znam na osnovu čega, donose nekakvo administrativno uputstvo o referendumu kao podzakonski akt. Na osnovu čega, ako referendum nemaš u zakonu, a podzakonski akt ne može biti stariji od zakona? U svakom trenutku, bilo koji građanin, gradonačelnici, mogu da pokrenu pitanje ustavnosti tog administrativnog uputstva. Dalje, ko garantuje da sutra, sve da referendum i uspe, neće biti pokrenuto pitanje ustavnosti uputstva", pita sagovornik RT Balkan, Slobodan Dimitrijević, bivši predsednik OIK u Severnoj Mitrovici.

Obrazlažući stav Srpske liste da Srbi ne treba da učestvuju na referendumu, Zlatan Elek, predsednik te najjače stranke Srba na KiM, potvrdio je da su za izjašnjavanje Srba postavljene "nemoguće procedure". Od naduvanih biračkih spiskova na koje je poslednjih nedelja upisano mnogo birača čime je još više podignut prag za uspešnost izjašnjavanja, do kamera na biračkim mestima, u učionicama i hodnicima škola gde bi Srbi trebalo da glasaju, a koje su delom pozajmljene od CIK Albanije.

Elek je u obraćanju Srbima na severu Kosmeta pre par dana nabrojao još par prepreka, čak i da referendum uspe, da na njega izađe 70, 80 ili čak 100 posto građana. A one su pored ostalog sadržane u činjenici da posle referenduma, ako bi on nekim čudom uspeo, Vjosa Osmani ima novi rok za raspisivanje lokalnih izbora, do toga da čak i da Srbi zauzmu mesta gradonačelnika, u sve četiri opštine ostaju odbornici Albanci i to isteka mandata, do kraja iduće godine.

"Uz biračke spiskove koji koliko znam još nisu zaključeni, upisivanje novih birača, a u Severnoj Mitrovici je 430 više upisanih nego aprila 2023, kamere na biračkim mestima, ukidanje mogućnosti glasanja poštom zato što između pošta Srbije i Kosova nema saradnje, komunikacije, uz ostale uslove, od prvog dana je jasno da su postojale male, nikakve šanse da referendum uspe", kaže naš sagovornik Slobodan Dimitrijević.

Nepunih godinu dana od administrativnog uputstva tzv. kosovske vlade za referendum i pokretanja čitavog procesa, gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, Atić, Hetemi, Peci i Zećiri mogu da budu sasvim mirni. Njihova smena nije ni na vidiku, oni iz svojih fotelja u ovom trenutku pre vide kraj mandata za nešto više od tri godine.

Što se srpske zajednice tiče, a Srbi su u četiri opštine na severu oko 97 posto stanovništva, oni su u ovom trenutku bez ikakvih instrumenata da smene gradonačelnike. Jedini način na koji bi četvorica Albanaca mogli da odstupe iz fotelja sada je da sami, na pritisak međunarodne zajednice podnesu ostavke, za što oni do sada nisu želeli ni da čuju. Bez obzira što su pobedili na izborima na kojima je glasalo 13 Srba, i što vladaju sa po par stotina glasova svojih sunarodnika iz retkih albanskih sela na Severu, oni ponavljaju da su izabrani glasovima građana i da nemaju nameru da se povuku. Uz sve ovo, sve četiri zgrade opština na Severu čuvaju specijalci sa dugim cevima.

"Što se tiče pritiska međunarodne zajednice vidimo kako ona funkcioniše u slučaju ZSO, u slučaju zabrane dinara, i u mnogo drugih slučajeva, pa nam je jasno i da od pritiska na gradonačelnike da podnesu ostavke nema ništa", kaže jedan od naših sagovornika na severu KiM.

Bivši predsednik OIK u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević podseća da sem gradonačelnika Atića čiji mandat po zakonu traje još tri godine, u SO Severna Mitrovica sede odbornici Albanci izabrani 2021. kojima mandat traje još godinu i po. Albanski odbornici ta mesta zauzeli su pošto su se iz SO u novembru 2022. godine povukli srpski odbornici iz SL.

"Ili pritisak međunarodne zajednice da gradonačelnici podnesu ostavke, u šta malo verujemo, ili da se neko u Prištini urazumi i odluči da se ova četvorica povuku, da se problem reši, u šta verujemo još manje", dodaje naš sagovornik.

Sem ovog, među Srbima na severu otvoreno je pitanje koliko u trenutnoj situaciji, kada su u četiri opštine albanski odbornici, kada je na severu sedam vojnih i policijskih baza, kada su gradovi, sela, putevi, preplavljeni specijalcima sa dugim cevima, kada je zabranjen dinar, kada se Srbi iseljavaju, kada su pritisci svakodnevni, znače mesta gradonačelnika?

"Trenutno ta mesta malo znače, ali, ako bi se išlo na opšte lokalne izbore, što podrazumeva i izbor odbornika u SO i izbor gradonačelnika, to bi nešto i značilo. Međutim, i tu imam strah da će ministarstvo za lokalnu upravu, administraciju da vrši konstantan pritisak na opštine u kojima su Srbi na vlasti, da će  svaki drugi dan da šalju inspekciju, da rovare, da akte proglašavaju nezakonitim pa dok ti dokažeš da je suprotno, prođe vreme, sve je to jako teško, sve polako gubi smisao", kaže jedan od naših sagovornika, Srbin sa severa, koji nije želeo da mu objavimo ime.

image