Srbija i Balkan

Bivša hrvatska ministarka: Cilj rezolucije o Jasenovcu je da relativizuje rezoluciju o Srebrenici

Pošto se crnogorske vlasti ovako ponašaju, nema razloga za dobronamernost s hrvatske strane u odnosima sa Crnom Gorom, istakla je Vesna Pusić
Bivša hrvatska ministarka: Cilj rezolucije o Jasenovcu je da relativizuje rezoluciju o SrebreniciGetty © Photo by Stipe Mayic/Anadolu Agency/Getty Images

Predlog rezolucije o Jasenovcu, koji su 43 poslanika partija crnogorske parlamentarne većine nedavno predali u skupštinsku proceduru, nije donesen radi odavanje počasti stradalima već da bi se trgovalo žrtvama, odnosno da bi se umanjila i relativizovala rezolucija UN o genocidu Srebrenici, poručila je nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u razgovoru za "Glas Amerike".

Po njenim rečima, Hrvatska ne negira Jasenovac već "bez obzira ko vodi vladu, ko je predsednik države, hrvatsko vođstvo svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, ne povezuje se i ne opravdava ustaški režim niti pojedine ustaške vođe".

Stoga, kako je rekla, da je pomenuta rezolucija doneta zarad sećanja na žrtve, ne bi bilo problema.

"Da je inicijativa o rezoluciji o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini pokrenuta u dobroj nameri, ja ne bih imala nikakav problem s tim, jer zašto se ne bi komemorirale žrtve kojima se i u Hrvatskoj odaje počast svake godine. Očito je, međutim, da je to pokrenuto ne da bi se komemorirale žrtve već da bi se trgovalo žrtvama, odnosno da bi se umanjila i relativizovala rezolucija UN o genocidu Srebrenici", rekla je Pusićeva.

Uz to je istakla i da će crnogorska rezolucija o Jasenovcu negativno uticati na odnose Hrvatske i Crne Gore, dok se takav potez već odražava na crnogorski put ka EU. 

"Podnošenje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini već se reflektuje na evropski put Crne Gore, bez obzira na Hrvatsku. To pokazuje da je Crna Gora neka vrsta političkog vazala Srbije. To je već sasvim očito", navela je Pusićeva.

Po njenim rečima, oni koji su inicirali donošenje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore "nisu posebno ni zainteresovani za odnose između Crne Gore i Hrvatske, a sigurno nisu zainteresovani da Crna Gora uđe u EU".

"To se sad i vrlo jasno vidi", ocenila je Pusićeva i dodala da smatra da su "oni koji su pokrenuli rezoluciju o Jasenovcu protiv ulaska Crne Gore u EU, tako da ih to naročito i ne brine".

Zato "nema nikakvog razloga za posebnu dobronamernost s hrvatske strane u odnosima sa Crnom Gorom kada se crnogorske vlasti tako ponašaju", zaključila je Vesna Pusić.

image