Srbija i Balkan

Referendum na severu KiM: Hetemi pobedio sa 100, za smenu će trebati 7.000 glasova

Referendume po opštinama organizovaće i glasove Srba u četiri opštine brojati izborne komisije koje je postavila CIK iz Prištine
Referendum na severu KiM: Hetemi pobedio sa 100, za smenu će trebati 7.000 glasovaGetty © Chris McGrath / Staff

Centralna izborna komisija tzv. Kosova saopštila je danas da su u četiri opštine na severu KiM obezbeđene kancelarije za proces glasanja o smeni gradonačelnika, odnosno za referendum koji bi trebalo da bude održan 21. aprila ove godine.

Izvršni direktor sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj rekao je, kako prenosi prištinski portal Ekonomija onlajn, da će glasanje "za" ili "protiv" smene gradonačelnika Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i Severne Mitrovice biti održano u objektima opštinskih administracija, odnosno uprava u tim gradovima.

Bez detaljnijeg objašnjenja CIK ostaje nejasno da li će glasanje biti održano samo u kancelarijama koje su u zgradama sedišta opština ili i u kancelarijama u drugim objektima opštinskih uprava u četiri opštine. Ovo pitanje je važno zato što su u zgradama opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i dalje kosovski specijalci koji su te objekte zauzeli krajem maja prošle godine, pa nije jasno kako bi u tim zgradama moglo da bude organizovano glasanje. Sem toga, po izbornom zakonu tzv. Kosova ograničen je i broj glasača po jednoj izbornoj jedinici.

U međuvremenu, u cilju "operacionalizacije opštinskih izbornih komisija" u četiri opštine imenovani su izvršni službenici koji su na čelu opštinskih izbornih komisija. Takođe, CIK Kosova imenovala je, kako je ranije saopšteno, i oko 20 članova opštinskih izbornih komisija koje će sprovoditi glasanje u četiri opštine i koje su pod nadzorom i radiće prema uputstvima CIK.

Centralna izborna komisija tzv. Kosova pre tri dana odobrila je birački spisak za proces glasanja u četiri opštine koji još nije konačan i na kome je 46.248 birača, ili 1.153 više nego na vanrednim izborima za gradonačelnike koji su održani 23. aprila prošle godine.

Prema podacima koje je objavila CIK Kosova, u Leposaviću je na biračkom spisku 13.639 birača, pa će da bi aktuelni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi koji je na izborima dobio 100 glasova bio smenjen, za njegovu smenu morati da glasa bezmalo 7.000 meštana.

Za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, koji je na izborima aprila 2023. dobio 553 glasa, biće potrebno oko 9.300 glasova, dok će u Zubinom Potoku za smenu Izmira Zećirija koji je postao gradonačelnik sa 197 glasova morati da glasa oko 3.500 Kolašinaca. Slično je i u Zvečanu gde će za smenu Iljira Pecija koji je pobedio sa 114 glasova biti potrebni glasovi oko 3.700 Zvečanaca.

image