Srbija i Balkan

CIK u Prištini: Glasanje o smeni gradonačelnika na severu u objektima opštinske administracije

Glasanje o smeni albanskih predsednika opština sa funkcija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica održaće se 21. aprila 2024. godine
CIK u Prištini: Glasanje o smeni gradonačelnika na severu u objektima opštinske administracije© Erkin Keci/Anadolu Agency

Predsedavajući CIK u Prištini Krešnik Radonići rekao je na današnjoj sednici da će se glasanje o smeni gradonačelnika u opštinama na severu KiM održati u objektima opštinske administracije, prenosi "Kosovo onlajn".

"Na početku sastanka predstavljen je izveštaj u vezi sa pripremama za organizovanje procesa glasanja za ili protiv smene predsednika opština sa funkcija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koji će se održati 21. aprila 2024. godine", rekao je Radonići.

Dodao je da su, u cilju organizacije opštinskih izbornih komisija u te četiri opštine, uz podršku odgovarajućih opština, obezbeđene kancelarije u prostorijama administrativnih objekata.

Podsetimo, gradonačelnici opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić su Izmir Zećiri, Erden Atić, Iljir Peci i Ljuljzim Hetemi.

Oni su izabrani na izborima u aprilu prošle godine kada je izašlo svega oko 3,5 odsto birača, uključujući samo 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

image