Srbija i Balkan

Referendum na severu Kosmeta: Način da se smene gradonačelnici ili da se Srbi izigraju?

Albanski gradonačelnici sve češće pominju "svoja prava koja će tek razmotriti", a ako uredba vlade tzv. Kosova ode pred ustavni sud, proces smene albanskih gradonačelnika biće zaustavljen do daljnjeg
Referendum na severu Kosmeta: Način da se smene gradonačelnici ili da se Srbi izigraju?© TANJUG/ STR

Tri dana pošto je Centralna izborna komisija tzv. Kosova verifikovala dovoljan broj potpisnika peticija za smenu albanskih gradonačelnika u četiri srpske opštine na severu KiM i predložila 21. april kao mogući datum za održavanje glasanja, referendum kao nužan korak pre raspisivanja novih lokalnih izbora na Severu nije ništa izvesniji nego dan ranije i svih prethodnih meseci.

Naprotiv, među analitičarima i boljim poznavaocima stanja na Severu sve se glasnije postavlja pitanje da li je čitava uredba vlade tzv. Kosova u kojoj je propisan način smene gradonačelnika ustvari nova prevara, da li su peticija i referendum način da se gradonačelnici smene, ili, samo – način da se smena prolongira, odnosno, odlaže do daljnjeg.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Iljir Peci koji svoju dužnost obavlja u selu Lipa kraj sela Boljetin, sedam-osam kilometara od centra opštine i koji je na izborima aprila prošle godine izabran sa 114 glasova, izjavio je danas da su "gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova izabrani voljom građana i da imaju svoja prava koja će dalje razmotriti".

Peci je na ovaj način reagovao komentarišući prošlonedeljni predlog Centralne izborne komisije tzv. Kosova da se glasanje za smenu gradonačelnika, posle verifikacije potpisa na peticiji, organizuje 21. aprila ove godine.

Gradonačelnik Zvečana nije danas detaljnije obrazlagao koja su to "prava koja će on i kolege razmotriti", ali je podsetio da su on i gradonačelnici Zubinog Potoka, Leposavića i Severne Mitrovice izabrani na neposrednim izborima u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima a da je članom 56.2 i 56.3 istog zakona objašnjeno kako prestaje njihov mandat.

A u ta dva člana, objašnjavaju za RT Balkan bolji poznavaoci kosovskog pravnog sistema – nikakve peticije i referendumi za smenu gradonačelnika se ne pominju.

Na tragu današnje Pecijeve izjave su i reči Nedžata Ugljanina, predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica koji još od pokretanja peticije za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu ponavlja da – nema zakonskog okvira za održavanje referenduma.

Ugljanin je pre dva dana, posle predloga CIK-a o glasanju 21. aprila rekao da je "Centralna izborna komisija Kosova izašla iz sopstvenih ovlašćenja glasanjem o peticijama za smenu gradonačelnika u četiri opštine na Severu". Ugljanin je ponovio i da administrativno uputstvo tzv. vlade Kosova kojim se ušlo u ovaj proces ne može biti starije od zakona.

"Administrativno uputstvo ne može da bude jače od zakona. CIK prvi put preuzima obavezu održavanje peticije ili referenduma koji ne postoji u zakonu", izjavio je Ugljanin za TV Prva.

Sem ovog, Ugljanin je rekao i da je upitno da li postoje izborne komisije u sve četiri opštine na severu. Neki drugi zainteresovani za ovaj proces, postavili su prethodnih dana niz pitanja, pored ostalog i – ko će organizovati referendum na Severu, gde će glasanje biti održano, ko će biti članovi izbornih komisija, ko će sprovoditi nadzor, ko brojati glasove, ko kontrolisati...

U odgovoru na pitanje šta bi albanski gradonačelnici mogli  u međuvremenu da preduzmu i ostvare "prava" o kojima govori Peci, valja podsetiti na sastanak Zećirija, Pecija, Atića i Hetemija koji je održan u Leposaviću krajem januara, na dan kada su CIK Kosova dostavljene peticije.

Za portal "Kossev" tada je sa ovog sastanka potvrđeno da pomenuta četvorica "razmatraju mogućnost podnošenja zahteva Ustavnom sudu s ciljem da se administrativno  upuststvo vlade Kosova za smenu gradonačelnika proglasi neustavnim i tako onemogući njihovo razrešenje". Odnosno da sud izda zabranu smene gradonačelnika dok se ne donese konačna odluka.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri koji je pobedio sa 197 glasova ranije je ocenio da je sam proces prikupljanja potpisa za njegovu smenu "iregularan", odnosno, da sve to vidi kao "zakulisnu scenu Srpske liste".

Iako je na aprilskim izborima glasalo tek 13 Srba, izabrani albanski gradonačelnici vladaju već 10 meseci. Ako do referenduma i dođe, za smenu gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija, koji je izabran sa 170 glasova, biće, prema Kurtijevoj uredbi, potrebno 7.000 glasova Srba.

image