Srbija i Balkan

Brutalna akcija Rosu: Šta se u Varagama dešavalo kada je uhapšen i prebijen ruski diplomata?

Dijagnostikom je utvrđeno da ruski državljanin ima prelom vilične kosti, prelom jagodične kosti, naprsnuće lobanje, hematome, povrede koje se u lekarskoj praksi kvalifikuju kao pokušaj ubistva, rečeno je tada u KBC-u u Severnoj Mitrovici
Brutalna akcija Rosu: Šta se u Varagama dešavalo kada je uhapšen i prebijen ruski diplomata?© РТ Балкан/ Зоран Шапоњић

Ruski diplomata Mihailo Krasnoščenkov, zbog čije otmice i prebijanja Rusija traga za četvoricom državljana tzv. Kosova, od toga dvojica su pripadnici specijalnih policijskih snaga, još jedan je policajac, uhapšen je i prebijen prilikom brutalne akcije kosovskih specijalaca u selu Varage, krajem maja 2019. godine. Prilikom intervencije policije u Varagama je tada ranjeno četvoro ljudi, petoro je uhapšeno, mnogo više bilo je prebijenih, ljudima su sečene gume na kolima, na neke od Srba otvorena je rafalna paljba...

Krasnoščenkov je tada primljen u Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici sa teškim povredama glave, a povrede ruskog diplomate, kao i način kako su nanete, lekari KBC-a tada su, na osnovu lekarske prakse, ocenili kao – pokušaj ubistva.

"Dijagnostikom je u našoj ustanovi utvrđeno da ruski državljanin ima prelom vilične kosti, prelom jagodične kosti, naprsnuće lobanje, hematome. Te povrede nanete su udarcima glavom u vozilo kao i kundacima, šutirali su ga kada je pao, a ovako teške povrede i način kako su nanete u lekarskoj praksi se kvalifikuju kao pokušaj ubistva", izjavio je posle pregleda Krasnoščenkova dr Zlatan Elek, tada pomoćnik direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Istog dana u bolnicu su primljeni i Boban Janićijević (1976) sa otvorenim povredama leve potkolenice kao i Radenko Milovanović (1979) sa zatvorenim povredama desne potkolenice, obojica meštani Varaga. Ivica Milovanović iz istog sela primljen je zbog polomljenih rebara, u bolnici je završio i meštanin Razvigor Cvetić.

Posle gotovo dva dana čekanja, vlasti u Prištini izdale su tada neophodne dozvole kako bi povređeni diplomata bio prebačen na dalje lečenje na VMA u Beogradu.  Ta dva dana trajala je neizvesnost da li će, pod pretnjom krivičnom prijavom, uopšte biti dozvoljeno da Krasnoščenkov napusti Kosovo, a prethodno se pojavila i informacija da kosovske vlasti traže da diplomata bude prebačen u Prištinu.

Dok se Krasnoščenkov nalazio u KBC u Severnoj Mitrovici,  albanski tužilac iz Kosovske Mitrovice izjavio je da će tražiti od UNMIK-a da se Krasnoščenkovu skine diplomatski imunitet kako bi protiv njega bila pokrenuta istraga. U međuvremenu istragu o incidentu pokrenuli su i Rusija i administracija UNMIK-a.

Prethodno, prilikom intervencije kosovskih specijalaca u Varagama, Krasnoščenkov je teško prebijen na putu od južnog dela Kosovske Mitrovice prema Zubinom Potoku, a zatim i priveden. Tada se pojavila i informacija da je diplomata kosovskim specijalcima pokazao službena dokumenta iz kojih se jasno videlo koji status ima, ali to policajce nije sprečilo da ga izvuku iz vozila i teško prebiju.

Pojavio se i video-snimak na kome se vidi i čuje kako specijalci teško povređenog diplomatu ubacuju u ambulantna kola uz povike – "A, p...a li ti materina!"

Ovu verziju potvrđuje i izveštaj Interpola o ovom slučaju u kome se navodi da su "automobil u kome je bio diplomata napali ljudi" među kojima je bio i jedan od policajaca za kojim traga Rusija, "da su Krasnoščenkova iako je pokazao identifikacioni dokument nasilno izvukli iz vozila, pretukli ga, vezali i odveli u Mitrovicu gde su ga protiv njegove volje držali do 14 sati kada je UNMIK protestovao zbog kidnapovanja svog službenika".

Dva dana kasnije Krasnoščenkov  je proglašen  za nepoželjnu osobu na tzv. Kosovu i proteran, odnosno prebačen iz Mitrovice u Beograd u ambulantnom vozilu uz pratnju medicinske ekipe.

O brutalnosti akcije kosovskih specijalca u kojoj je prebijen i ruski diplomata tih dana svedočili su meštani Varaga.

"Samo se kraj naše kuće stvorilo njih deset-petnaest, naoružani do zuba. Na albanskom su komandovali da legnemo, legli smo na zemlju… Prvo su mi udarili ćerku, a onda mene kundakom u rebra, polomili su mi rebro, onda su počeli da me udaraju po glavi… Pokupili su nas muškarce pravo u vozila, nisam znao šta mi je sa ćerkom ni sa ženom, čuo sam samo ženu da je vrištala… Usput su, dok su nas vodili, polomili stakla na mojim, na sinovim kolima. U kolima, viču na mene - koja ti je ovo zemlja, čija je ovo zemlja, je li ovo Kosovo… Šta da im kažem...", svedočio je istog u bolnici potpisniku ovih redova jedan od povređenih Srba iz Varaga.  

Razvigor Cvetić iz istog sela završio je u šok sobi KBC-a u Mitrovici jer nije specijalcima kad su ga presreli uspeo da objasni da je pošao u prodavnicu po hleb, zato što je gluvonem od rođenja. Razvigor nam je tog dana rukama, znakovnim jezikom iz bolničkog kreveta objašnjavao kako su ga kundakom puške udarili u lice, kako je pao, kako su ga onda udarali po glavi i kako mu je krv išla na nos.

"Kad smo tog jutra čuli šta se dešava u Mitrovici, da hapse, da kreću prema nama, ljudi su se organizovali, napravili improvizovane barikade, poobarali drveće preko puta… Oni su došli u desetak ogromnih oklopnih transportera, kamione koji su bili ostavljeni na putu lako su izgurali u kanale, gazili su sve pred sobom, čula se pucnjava povremeno, bacali su šok bombe… Jedna kolona specijalaca išla je kroz šumu iznad puta, kao pešadijski streljački stroj", svedočio nam je tog dana jedan od meštana Veriga.

"Niti smo bili naoružani, niti smo im šta rekli… Samo su se pojavili kraj naše kuće, kad sam video da su mi uhapsili strica, brata od strica, šta se sa njima dešava, krenuo sam, kud drugo, nego da bežim… Jedan njihov specijalac, krenuo je za mnom, skočio sam sa nekog sklada, visokog tri - četiri metra, pucao je za mnom, kad sam pao, pucao je ponovo na mene, dva kratka rafala, ne znam šta je drugo hteo nego da me ubije! Sa povređenom nogom trčao sam još bar kilometar!", ispričao nam je tog dana u bolnici u Mitrovici  jedan od povređenih Srba iz sela Varage kod Zubinog Potoka, opisujući pravu golgotu kroz koju su prošli on i njegovi rođaci, kada su u njihovo selo upale snage Rosu i počele da hapse Srbe.

image