Srbija i Balkan

Ako kaže Fridom haus, onda je tako: Kako je tzv. Kosovo postalo primer u poštovanju manjinskih prava?

U protekloj godini koja je bila predmet izveštaja Fridom hausa, samo do septembra zabeležen 131 etnički motivisan napad na Srbe, još nekoliko crkava i manastira proglašeno za "katoličke", prebijeno više Srba, opljačkano na desetine srpskih kuća
Ako kaže Fridom haus, onda je tako: Kako je tzv. Kosovo postalo primer u poštovanju manjinskih prava?www.globallookpress.com © © Chris McGrath / Staff

Godišnji izveštaj Fridom hausa o ljudskim slobodama i pravima širom planete u kome je tzv. Kosovo označeno kao lider Zapadnog Balkana kada je u pitanju napredak u poštovanju prava manjina, verskih prava i sloboda, Srbe sa Kosova i Metohije zatekao je u dugim redovima i u beznadežnim pokušajima da podignu sa banke koji dinar svojih plata i penzija, kako bi deci kupili hleba i mleka.

Istina, zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji nije ušla u najnoviji izveštaj američke organizacije koju uglavnom finansira Stejt Department. Uticaj te odluke biće procenjivan valjda tek iduće godine pošto je dinar zabranjen februara 2024, no, i bez toga, što se Srba na KiM tiče, njihove slobode i prava, naročito verske, u protekloj, 2023. godini značajno su "unapređene". Tako barem kaže Fridom haus, a kad kaže Fridom haus – onda je to tako.

Govoreći o tome kako su  prošle godine značajno "unapređene" njihove slobode, naši sagovornici, Srbi sa KiM podsećaju da je januara 2023. na Kosovu i Metohiji prvi put tokom više godina pucano na decu koja su na Badnje jutro kućama i porodicama nosila badnjake.

Osim ovog, po prvi put prošle godine desilo se i da je osumnjičeni koji je pucao na decu sa  badnjacima u rukama i koji je aktivni pripadnik tamošnje vojske koju Amerika zdušno podržava, ubrzo pušten da se brani sa slobode. Time su, sarkastično vele naši sagovornici, verska prava Srba na Kosovu "značajno unapređena", što je Fridom haus znao da nagradi.

Dalje, prošlu godinu, a i to je bio takođe "značajan" događaj  za verske slobode Srba na KiM i njihovu hiljadu godina staru crkvu, obeležio je i događaj kada je samozvani monah iz Albanije upao u srpsku crkvu u selu Rakitnica kraj Podujeva i tamo održao molitvu.

Džufka je posle saopštenja Eparhije raško-prizrenske o nasilnoj provali i zloupotrebi verskog objekata, SPC i vernicima poručio da se "ne usuđuju da priđu ovom verskom objektu" dodavši da je SPC "nasilna i ilegalna crkva".

"Ne usuđujte se da priđete albanskom pravoslavlju i crkvi Fan Noli u Rakinici, Podujevu, jer vas čeka pakleni oganj, kako je to i bilo kroz istoriju", rekao je Džufka.

Da se za pretpostaviti da su u Fridom hausu cenili i ovu izjavu samozvanog monaha kada su Kosovo označili kao primer na Zapadnom Balkanu kada su u pitanju verske slobode i prava manjina.

Srbi sa KiM kojima sećanje u prošlost seže nešto dalje od mesec ili dva dana, podsećaju jutros da su  prošle godine još najmanje tri ili četiri crkve ili manastira na KiM stavljene "pod  zaštitu" tamošnjeg ministarstva kulture, neke su ograđene žicom, na nekima su izvođeni radovi bez znanja Eparhije, pošto su prethodno proglašene za "albanske crkve", odnosno "deo baštine tzv. Kosova".

Tako je crkva u selu Gornje Vinarce kraj Severne Mitrovice iz 14. veka, posle sedam vekova u kojima je bila pravoslavna, prošle 2023, proglašena za "katoličku" i uvrštena u spisak "spomenika pod zaštitom Ministarstva kulture u Prištini".

Kao doprinos verskim slobodama Srba na KiM, upućeniji dodaju i proterivanje igumana manastira Devine Vode kraj Zvečana koje su kosovske vlasti obavile u jesen prošle 2023. godine koja je i bila predmet najnovijeg izveštaja Fridom hausa.

Na dugi spisak događaja koji su "značajno unapredili" verske slobode Srba na Kosovu ovde valja dodati i napad na Stefana Tomića (18) iz Klokota koga je na Božić prošle godine napala i pretukla grupa Albanaca dok se iz crkve, sa liturgije vraćao kući. Pa, da su kraj kapije manastira Zočište postavljene zastave Albanije i Kosova... Da je na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena eksplozivna naprava.

Što se tiče manjinskih prava i sloboda Srba na KiM u predmetnoj 2023. godini, i tu je načinjen značajan pomak. Inače, Fridom haus ne bi Kosovo proglasio primerom na Zapadnom Balkanu u poštovanju tih sloboda.

Tako se, prema podacima kancelarije za KiM, u prvih devet meseci 2023. godine na KiM dogodio 131 etnički motivisan napad na Srbe.

Prosto, imajući u vidu pomenuti napredak Kosova, ne zna čovek da li je i vredno pomena da su 22. januara 2023, Lazara M. (15) pretukla u selu Suvi Do četvorica Albanaca, da su Bobana Đuzića (20) u naselju Mogila kod Vitine dvojica Albanaca, desetak dana kasnije, uboli nožem u rame. Pa, da su Srbi 18. februara predmetne godine obišli groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice i tamo zatekli nove porušene spomenike, da su Donjoj Brnjici kod Prištine opljačkane kuće porodica Aleksandra Milanovića i Dušanke Milićević, da su 8. marta u Jošanici kod Leposavića isprebijani od strane Rosu srpski mladići Đorđe M. (24) i Lazar Đ. (23), da je koji dan kasnije obijena i opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu...

Pa još, da je 26. marta kuća porodice Slavić u Lepini kod Liplja opljačkana po peti put, da je na Jarinju u međuvremenu uhapšeno nekoliko Srba pod sumnjom da su počinili ratne zločine, da je 20. aprila Srbina S. R. (51) nožem jurio lokalni Albanac dok je Srbin obrađivao svoju njivu. Da je početkom maja iz vozila u pokretu pucano na školu u Ugljaru u kojoj je u tom trenutku bilo troje dece, da je 17. juna policija presrela dvoje dece od 15 i 17 godina u selu Rudine kod Zvečana, gde su ih maltretirali i pretukli.

Bilo je toga još, a slično je u ovoj godini.

"A što ljudi i da ne nastave da unapređuju naše slobode kad su već dobili tako povoljne i pozitivne ocene od Fridom hausa, dok nama Srbima pucaju kosti od verskih sloboda i prava", kaže jutros jedan od naših sagovornika, Srbin sa KiM, koji nam, zbog pomenutih široko rasprostranjenih sloboda i prava, nije dozvolio da objavimo njegovo ime.

image